
Check out our sponsors!
En de winnaar is....
De wedstrijd in Oud Vossemeer stond eerst gepland in April, maar omdat er toen nog strooiwagens rondreden, heeft die organisatie, in overleg met de NTTO, besloten om de wedstrijd te verzetten naar een datum die waarschijnlijk betere vooruitzichten zou hebben. Dit werd dus 28 Mei.
Het weer was inderdaad goed op die zaterdag. Het was zelfs warm te noemen, met kans op onweer, maar dat hebben we gelukkig niet gehad.
De deelnemers die onder de vlag van de NTTO rijden, zouden rond de klok van 15:00u beginnen met hun wedstrijd. Dit liep echter uit door de vele andere tractoren uit andere gelederen die moesten strijden voor hun punten. Na lang wachten konden we dan eindelijk ons kunnen gaan vertonen op de goed geprepareerde kleibaan. In een klasse van 6 deelnemers bereikten wij samen met Herbie en Hot Art een Full Pull. Tijdens de kwalificatie merkten we dat in ieder geval 1 motor niet lekker liep. Uit voorzorg hebben we hiervan wat bougies vervangen. Veel meer kunnen we in dat korte tijdsbestek niet doen.
In de finale reed Herbie met een dijk van een run naar een mooie afstand van 93,26 meter. Hot Art kwam daar niet aan, mede vanwege wat technische problemen. Wij wisten wat ons te doen stond.
De motoren werden gestart en behoedzaam reed Henk de machine voor de sleepwagen. Nog even de nekband om en de gordels strak en de run kon beginnen.
Binnen een paar meter stond de gashendel vol open en de tractor ging in een mooie balans richting het einde van de baan. Onderweg vloog er nog wel een luchtfilter de lucht in, maar Henk trok zich daar weinig van aan en hield het gas er vol op. Pas bij 102,35m deed hij het gas dicht. De eerste overwinning van dit jaar was binnen.
Nu gaan we ons klaarmaken voor de westrijd in het Franse Bernay. Altijd een mooi evenement met heel veel enthousiaste pullingfans. Voor beeldmateriaal van Oud Vossemeer is hier de link naar onze facebook pagina.
Even op en neer....
Afgelopen weekend stond de allereerste wedstrijd van het seizoen gepland. In Lidköping, Zweden moest het gebeuren. Toch wel spannend om zo'n eind te rijden voor de allereerste run na het winteronderhoud. De tractor is tot de laatste bout uit elkaar geweest en als er ook maar iets niet klopt kan de reis voor niets zijn geweest.
Op donderdagmorgen vertokken wij: Dennes, Marco en Edwin, aan de lange reis van 1240 km. Na amper 400 km gereden te hebben, kregen we het even benauwd na een klapband op de achteras. Gelukkig gebeurde dit dichtbij een parkeerplaats, waardoor we op een veilige plek het wiel konden wisselen. Dit was eigenlijk best snel gefixt, waardoor we na ongeveer een half uur onze reis weer konden vervolgen. Zonder verdere problemen bereikten we mooi op tijd de eerste boot van Puttgarden naar Rödby, Denemarken.
Het boekingskantoor had ons wijsgemaakt dat we een boottrip hadden van 5 uur, inclusief een hut met bedden en een douche. Helaas bleek de oversteek vanuit Duitsland naar Zweden te bestaan uit een overtocht van 45 minuten, een stuk rijden van 2,5 uur en weer een ovetocht van 20 minuten. Niet helemaal zoals gehoopt en gedacht dus, maar aan de andere kant zie je nog eens wat. Zeker voor Dennes was dit een welkom weerzien, omdat hij in z'n jongere jaren in diezelfde streek gewoond en gewerkt heeft.
Na een welverdiende nachtrust bereikten we op vrijdag rond de middag het wedstrijd terrein. Dit gedeelte van de missie was in ieder geval geslaagd.
Na een gezellige middag met collega pullers, was het 's avonds pullingtime! De wedstrijd begon iets later dan gepland vanwege de regen die onvoorspelbaar naar beneden bleef vallen, maar toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, bleef het gelukkig droog.
Als eerste klasse stonden de mini unlimiteds op het programma. Al snel bleek dat er een baan lag waar rekening mee gehouden moest worden. Er zat duidelijk grip in! Iets wat wij graag zien en waar we goed mee om kunnen gaan met onze machine. Onze klasse begon in de schemer en toen Edwin voor de eerste keeer aan mocht haken (als een na laatste EuroCup deelnemer) was het al donker. De baan was niet echt helder verlicht en het was bijzonder vochtig, dus met gesloten visier rijden was een uitdaging. Gelukkig was het een run uit het boekje en met een lichte afbuiging naar links behaald hij een mooie, strakke full pull. In een finale met 9 deelnemers haalden we uiteindleijk een mooie 6e plaats.
Na de wedstrijd hebben we nog even nagepraat met de collega's en zijn we de volgende morgen weer vertrokken richting huis. Daar kwamen we weer aan na een reis van 18 uur. Nu gaan we ons klaarmaken voor de eerste National wedstrijd in Oud Vosmeer op 28 Mei.
Seizoen 2016 komt eraan
Na een goed verlopen seizoen 2015, waaarin we mooie resultaten hebben behaald, lag het winterseizoen voor de deur. Die periode is naast het onderhoud aan de tractor ook de tijd van overleg en het uitvoeren van nieuwe plannen.
Zo ook bij de NTTO, de vereniging waarbij wij zijn aangesloten. Binnen deze vereniging zijn aan het eind van 2015 een aantal reglementswijzigingen doorgevoerd welke behoorlijke impact zouden hebben op ons als team.
In 2014 is, om de light modified klasse wat competatiever te krijgen, een systeem ingevoerd waarbij de "mindere goden" met meer gewicht op de baan mochten staan. Dit systeem is in 2015 ook aangehouden en werkte naar ons idee goed. De sterkste tractoren wonnen nog steeds, maar de wat mindere konden door die extra kilo's toch leuk dichtbij komen. Mooiere strijd op de baan dus. De NTTO heeft echter gemeend om dit systeem voor de grand national aan te moeten passen naar minder extra kilo's. De overkoepelende Europese Organisatie houdt echter nog wel de oude regeling aan. Zonder grote verbouwing aan de tractor zouden wij in de Grand National competitie niet meer competatief mee kunnen strijden. Omdat er komende winter wéér een wijziging van het reglement aankomt, hebben we besloten om onze machine niet voor 1 seizoen te gaan verbouwen. Dit betekent echter dat we niet in de Grand National aan kunnen haken. We gaan daarom dit jaar strijden in de National en de EuroCup competitie.
We hebben er veel zin in en de eerste wedstrijd staat komende week op het programma. We vertrekken donderdag naar het verre Zweden voor one eerste EuroCup wedstrijd. Een week later op 28 Mei staat de wedstrijd in Oud Vossemeer op het programma. Deze is destijds verzet in verband met het slechte weer eind April.
We willen zeker ook onze sponsoren niet vergeten en bedanken hen via deze weg voor hun steun!
Demo in Hoeven
Op zondag 28 Juni zijn we naar Hoeven afgereisd om een demo te geven op de National wedstrijd. De light modifieds welke strijden in de National competitie reden daar en Woody woodpecker, DeJongSpecial en wij zouden de klasse aanvullen. Na een aantal deelnemers bleek de sleepwagen echter dusdanig zwaar te staan dat van een mooie show geen sprake kon zijn. Er werd daarom besloten om de 3 demo's met een lichtere afstelling te rijden.
Edwin mocht deze keer achter de pedaaltjes plaats nemen. Dit ging niet verkeerd en hij heeft 2 nette runs kunnen laten zien aan het publiek. Hier een filmpje van die runs.
Na het uilezen van de datalogger kwamen we er helaas achter dat we schade hadden aan 1 motor. Deze moest dus even op de operatie tafel. Uiteindelijk bleek de oliepomp beschadigd. Gelukkig viel de verdere schade mee en konden we ons met een gerust hart op gaan maken voor de volgende wedstrijd, de Beachpull in Putten op 11 Juli.
Beachpull Putten
Op zaterdag reden we vol goede moed richting het Veluwemeer. Al 15 jaar wordt daar, op strand Nulde, een wedstrijd georganiseerd. Het is een gecombineerde wedstrijd voor het Eurocup en het Grand national klassement. Het was heerlijk weer en het publiek was in ruime mate aanwezig. Een dagje strand gecombineerd met tractorpulling, hoe ideaal is dat?
Onze klasse zou rond 19:00 beginnen. Gelukkig maar, want de thermometer tikte de 30 graden aan midden op de dag. 's Avonds was het beter te doen in de dikke race overall.
Met 13 eurocup deelnemers en 2 Grand National deelnemers, die dit jaar geen Eurocup rijden, was het een mooi gevulde klasse met een mooie diversiteit aan motorconfiguraties. We stonden als 7e op de startlijst dus we konden even afkijken bij onze collega's hoe de condities waren. De baan lag er aardig bij en leek goed grip te bieden. Voor ons was er echter nog maar 1 full pull gereden, dus dat beloofde een aardige kluif te gaan worden.
Dennes liet de sleepwagen iets over rechts wegzetten waarna Henk zijn trekpoging kon gaan beginnen. Met een mooie run zette hij de sleepwagen op de 100 meter lijn. Even wachten op het scorebord en ja hoor, een full pull. We kregen later te horen dan de daadwerkelijke afstand 100,26m was. Op het randje dus!.
Na ons werden nog 4 full pulls gereden, dus we waren weer verzekerd van een prima resultaat.
In de finale kregen we helaas niet de grip en balans zoals in de eerste run, waardoor we als laatste eindigden in de finale. Omdat 1 finalist niet meestrijdt in de Eurocup en 2 finalisten niet in de Grand National (snapt u het nog?) haalden we toch plek 5 voor de Eurocup en plek 4 in de Nederlands competitie. Weer een super resultaat voor ons en zo te zien geen schade aan de machine.
Hier een filmpje van onze runs in Putten en hier één van heel de klasse.
We gaan ons opmaken voor de volgende Grand National wedstrijd in lochem op 1 Augustus.
Mooi Made's Powerweekend
Op zaterdag tegen de middag kwamen we aan op het terrein. De powercrew, zoals de organisatie z'n groep medewerkers noemt, had een mooi plekje op het rennerskwartier bewaard voor ons. Nadat we de tent hadden opgebouwd en de tractor daaronder hadden opgesteld, liep het rennerskwartier al snel vol met publiek. Het werd echt lekker druk. Ook onze machine stond vollop in de belangstelling. Wat daarbij opviel was dat echt heel veel mensen de competitie volgen. Iederen vroeg zich dan ook af hoe het kwam dat we juist dit jaar ineens zo goed en constant presteerden. Na veel mensen te woord te hebben gestaan en alle ins en outs over onze machine te hebben verteld, was het tijd om een stukje wedstrijd te gaan kijken. Op de 3 banen werden mooie runs weggezet, al waren er soms wel wat lange onderbrekingen door sleepwagen perikelen.
Misschien mede daardoor, maar het slot van de zaterdag avond had een wat bittere smaak doordat het direct na de laatste run stil moest zijn wegens de vergunning. De commentatoren mochten zelfs het publiek niet meer bedanken... Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Frankrijk waar de wedstrijden soms tot 2 uur 's nachts door kunnen gaan. Welkom in bureaucratisch Nederland....
Maar niet getreurd, het werd toch nog een gezellige avond. 's Nachts hebben Luc en Nick, de zoontjes van Edwin, in de vrachtwagen geslapen. Wat een belevenis was dat voor ze!
's Morgens werd alles klaargemaakt voor onze wedstrijd, die volgens plannning om 12:00u zou beginnen. Dit liep door de weersomstandigheden echter een uur uit. Door deze vertraging werd door de wedstrijdleiding besloten om de sleepwagen direct in finale afstelling te zetten, zodat iedereen in één run moest laten zien wat hij waard was.
We stonden als 12e op de startlijst, dus we konden mooi afkijken bij onze voorgangers. Het werd al snel duidelijk dat de baan veel grip bood, behalve de eerste 10-20 meter. Hierdoor verslikten een aantal teams zich in de baan, met spectaculaire runs als resultaat. Helaas leveren zulke runs vaak niet de meeste meters op.

Eindelijk was het onze beurt. Henk ging lekker vlot op het gas en heel even leek onze machine te willen gaan springen. Hij pakte echter goed op en in een voorbeeldige balans reed Henk de machine naar een 2e plek voor dat moment. Met nog een stuk of 5 Eurocup machines te gaan was een redelijke klassering al gegarandeerd. Het kon ook nog een goede worden natuurlijk. De volgende deelnemer was Berrie Boer met z'n Wicked Screamer. Hij wist z'n machine, die met het beste van het beste is opgebouwd, zo'n 8 meter verder te rijden dan onze afstand. Nog steeds een podiumplek voor ons. De één na de andere machine strandde voor onze afstand, tot de laatste Eurocup deelnemer, Rocket Science aan de beurt was. Hij snoepte nog net onze podium plek af door naar de 2e plek te rijden. Na de EuroCup deelnemers waren de Grand National en National deelnemers aan de beurt. Ook zij kwamen geen van allen aan onze afstand.

Weer een 4e plek in de EuroCup en in de Grand National. Hier is ons filmpje van de run en hier een filmpje van de hele klasse.
Op 28 Juni zullen we in Hoeven een demo rijden, samen met Woody Woodpecker en De Jong Special, waarschijnlijk samen met de competitie van de National deelnemers. Dit belooft weer een mooie show te worden.
Het kan dus wel in Oudenhoorn
Op Zaterdag 13 Juni waren we te gast in het winderige Oudenhoorn. De ligth modifieds stonden als eerste klasse op het programma. Dit geeft vaak nogal "interessante" runs, doordat de baan vaak nog niet helemaal homogeen is. Met een lichte tractor in combinatie met de grote vermogens krijg je snel onrustige runs. Tel daarbij het karakter van de nieuwe Keep Moving Orange bij op en sensatie is gegarandeerd!
We stonden als 4e aan de start en bij de tractor voor ons was de sleepwagen voor de laaste keer versteld. Daardoor hadden wij de eerste officiële run. Henk vertrok goed en in een mooie balans bracht hij de sleepwagen tot 105.35m.
Met het huidige wedstrijdsysteem streeft de wedstrijdleiding naar een finale van 4 tractoren. Met een afstand tussen 100 en 110 meter maak je kans op een finaleplek. De beste 4 van de kwalificatie runs mogen het in de pull-off dan uitvechten. Met een afstand boven de 110m (full pull) ben je in ieder geval verzekerd van een plek in de pull-off, ongeacht het aantal deelnemers wat deze afstand ook haalt. Onze afstand van 105,35m was dus een afstand om bij te nagelbijten. Met nog 9 deelnemers te gaan, die stuk voor stuk aan elkaar gewaagd zijn, werd het voor ons één van de spannendste kwalificaties tot nu toe.
De volgende deelnemer was Russian Roulette XL. In een uitmuntende run haalde hij de 110m, ofwel een Full Pull. Dat begon niet goed voor ons....
Daarna bleek dat we het toch nog niet zo slecht hadden gedaan. Eén voor één beten de overige deelnemers zich stuk op onze afstand. Uiteindelijk zouden we samen met Russian Roulette XL, Woody Woodpecker en Rocket Science de finale gaan rijden.
We moesten als eerste starten en kozen de rechterkant van de baan als start positie. Volgens ons lag hier nog een goede start en een strook met volop grip. Dat bleek ook wel toen Henk vertrok. Rond de 50 meter trok de machine helaas ineens sterk naar links, waardoor Henk uit alle macht moest remmen om de combinatie binnen de witte lijnen te houden. Dat had meters gekost, dat was wel duidelijk. Gemeten afstand: 98.69m. Als 2e was Russian Roulette XL aan de beurt. Wederom een voorbeeldige run met ongelofelijk veel snelheid. Wederom een full pull, wow! Als derde was Ron Nuiten met Woody Woodpecker aan de beurt. De lasermeting moest uitsluitsel geven, want met het blote oog was absoluut niet te zien wie van ons verder was. Op het scorebord verscheen 68.75m! 6 cm over onze afstand heen! Jammer, maar er moest er nog één. Rocket Science kwam helaas niet van z'n plek door ontstekings probelemen. Wederom een derde plek voor ons dus. We zijn als team echt super tevreden over dit resultaat. Hier nog een filmpje van onze runs.
Next stop: Powerweekend Made op 21 Juni
Magnifique!!!!
Dit weekend stond onze eerste EuroCup wedstrijd op het programma. Bernay in Normandië, Frankrijk was dit keer de locatie. Deze wedstrijd is al vele jaren een echte smaakmaker voor de deelnemers. Ruim 10.000 toeschouwers staan daar op de hoge taluds en zijn werkelijk voor elke deelnemer enthousiast. Klappen, juichen, noem maar op.
Op zaterdag ochtend vertrokken we en na een voorspoedige reis kwamen we rond het middaguur aan op het wedstrijd terrein. Hier was het echt al mega druk met toeschouwers die zich stuk voor stuk vergaapten aan de machines. Nadat we onze tractor hadden uitgeladen, hadden ook wij geen tekort aan aandacht. Wat wil je ook met die naam. Die kleine galliër deed menig Fransmans' hart sneller kloppen. Erg leuke reacties.
Zoals altijd op een Franse wedstrijd liep ook hier het programma al snel uit. Uiteindelijk was onze klasse rond 20:00u aan de beurt. Met een redelijk lichte sleepwagen afstelling reed Henk de tractor mooi naar de finale. Uiteraard deden veel meer machines dit en zo stonden we met een 8-tal machines in de finale. De sleepwagen stond een aardig stukje zwaarder en het was dus zaak om ook met deze afstelling snelheid op te bouwen. Gasgeven dus! Als 6e finalist reed Henk de machine naar een voorlopige 3e plek! Dat was echt een super prestatie. Uiteindelijk eindigden we op plek 4, waar we super blij mee zijn. Hier een filmpje van onze runs en hier één van de hele klasse, met dank aan Helma Boer.
De data is ondertussen bekeken en er zijn geen verontrustende dingen te zien. Aankomende week zullen we de machine weer inspecteren en gereed maken voor onze volgende wedstrijd in Oudenhoorn op 13 Juni.
We hebben de smaak te pakken....
Als 2e wedstrijd stond voor ons het evenement in Loerbeek op het programma. Na een voor Nederlandse begrippen behoorlijke reis naar het oostelijke deel van ons land kwamen we rond 16:00u aan op het nieuwe terrein. Vergeleken met de vorige lokatie van deze organisatie was dit een hele vooruitgang. Alleen had de baan er wat ons betreft netter in mogen liggen. Het terrein is wat glooiend, en dat zag je helaas ook terug in de baan. Maar goed, we moesten het ermee doen en later zou blijken dat dit ook wel lukte.
We hebben even naar de mini unlimiteds gekeken om daarna de barbeque maar weer eens aan te steken. Volgens het programma zouden na deze klasse nog de super sport truck komen, waarna onze klasse verreden zou worden. Waarschijnlijk omdat de organisatie in tijdnood dreigde te komen, was echter besloten om de wedstrijd van de trucks te verhuizen naar de andere baan, waardoor onze klasse direct na de mini unlimiteds kwam. We moesten de gasfles dus dichtdraaien en de hamburgers nog even in de koeling laten...
Nadat we gewogen waren, was het nog even onduidelijk of er wel of geen pauze ingelast ging worden. Volgens schema zouden we pas om 19:00 hoeven te starten. Het screamin' bobcat team was nog niet gearriveerd met hun nieuwe machine, de Wicked Screamer dus werd er nog even rustig aan gedaan, zodat ook zij mee konden doen aan de wedstrijd.
We stonden als 3e op de startlijst, maar voor onze trekpoging werd de sleepwagen nog lichter gezet. Daardoor hadden we een proeftrek. We konden de run dus overdoen als we dat zouden willen. Met de wilde runs van sommige mini unlimiteds nog in gedachten, zou dat wel eens goed uit kunnen komen dachten we. Henk begon mooi aan z'n run en er kwam goed snelheid in de combinatie. Bij 97,92m stonden we stil. Op zich was er weinig op de run aan te merken en het was nog maar de vraag of we deze prestatie hadden kunnen evenaren of zelfs verbeteren. We besloten in ieder geval om deze run te laten staan en dus niet over te trekken. Dit moet je beslissen voordat de volgende deelnemer aan zijn trekpoging begint. Het blijft dus een beetje koffiedik kijken. Na een toch wel spannende wedstrijd, waarin een aantal toppers helaas niet of nauwelijks van de plek konden komen door technische problemen, bleek onze afstand goed voor plek 3! De eerste plek was voor Eurol Bandit, die deze keer met overmacht won. Plek 2, 3 en 4 zaten binnen een meter van elkaar! Mooie competitie dus! foto met dank aan Schizos Pulling-Pics
Nadat we de westrijd van de unlimiteds bekenen hadden, hebben we de barbeque maar weer aangestoken. Tevreden kwamen we 's nachts weer thuis. Komende week alles weer nakijken voor onze eerste Eurocup wedstrijd van dit jaar in Bernay, Frankrijk. Laten we hopen dat we deze lijn vast kunnen houden!
En toen was het weer 2015
Na een lange, maar toch nog te korte winter was de eerste wedstrijd voor ons de Megapull in Stroe op 23 Mei. De eerste Eurocup wedstrijd in Brande konden we niet halen door gebrek aan onderdelen. Het blijft toch lastig om tijdig onderdelen hier te krijgen vanuit de VS. Gedurende de winter zijn we, buiten de tractor zelf, weer druk geweest met allerlei projecten. Eén ervan is een andere laadbak op de vrachtwagen. De oude vertrouwde bak met de racewagen erop hebben we na ongeveer 30 jaar vaarwel gezegd. Hiervoor in de plek is een wat ruimere laadbak gekomen. De oprij bruggen zijn ingeruild voor een hydraulische klep, waardoor het sjouwen met de bruggen tot het verleden behoort. Technisch is de bak klaar, alleen voor de afwerking hebben we nog wat meer tijd nodig.

Bij de tractor hebben 2 motoren een upgrade gekregen, waardoor we nu 5 identieke motoren hebben en de 6e wijkt hier niet veel van af. We hopen hier weer een aardige stap voorwaarts mee te hebben gezet.
Op 23 Mei reisden we dus af naar Stroe. Onderweg hebben we nog een tussenstop gemaakt in Nieuwerkerk om een nieuwe brandwerende overall uit te zoeken, de oude was aan vervanging toe. Mooi op tijd kwamen we aan op het wedstrijd terrein, zodat we nog rustig een bakje koffie konden drinken.
We waren met de light modifieds als eerste klasse aan de beurt. Dit omdat er op de dag erna een Eurocup wedstrijd in Buk, Polen verreden zou worden. Wij hadden vooraf al besloten om aan deze Eurocup niet deel te nemen, omdat we maar 1 chauffeur hadden. Daarnaast wilden we na de eerste wedstijd na de winter graag wat meer dingen controleren, voor we zo'n reis zouden maken. Dus voor ons bleef het dit weekend maar bij 1 wedstrijd.
We stonden als 4e op de uiteindelijke startlijst, maar de deelnemers voor ons hadden helaas nog geen echte run neer kunnen zetten. Daarom hadden we nog niet echt een idee wat het beste spoor op de baan zou zijn. De machine begon netjes aan de run, maar rond de 70-80 meter kwam er ineens onrust in de run. De tractor trok tot 2 keer sterk naar links, waardoor Henk strak langs de kalklijn uitkwam. Het was wel duidelijk dat hier weinig grip zat, dat kostte dus meters. Uiteindelijk bleek deze run toch nog goed voor een 4e plek. Hier een mooi filmpje van de hele klasse in Stroe.
Nadat we de verdere wedstrijd hebben afgekeken zijn we weer tevreden teruggereden naar oude molen. Komende week zullen we de techniek controleren, de opgeslagen data analyseren en aanpassingen doorvoeren als dit nodig mocht zijn. Volgende week gaan we naar Didam, tot dan!
Waar waren we gebleven...
Na een lange stilte op de website hier een verslag van het verloop van ons pulling seizoen.
Oudenhoorn
Na de geneutraliseerde wedstrijd in Didam was de organisatie Oudenhoorn onze gastheer. Hier werd voor het eerst kennis gemaakt met de nieuwe "american built" sleepwagen die voortaan als Keep Moving Orange door het leven zal gaan. Onze klasse mocht als aller eerste voor de nieuwe wagen. Al snel werd duidelijk dat met deze sleepwagen veel snelheid opgebouwd kan worden. Alleen als het remmend vermogen van de wagen aangesproken werd, werden veel machines onrustig en dat kost meters. Bij ons werd door het stuiteren zelfs de noodstop getrokken, waardoor we de run over mochten doen. Tijdens deze herkansing kwamen we tot de 5e plek. We zullen nog even aan elkaar moeten wennen.
Made
Een week later was Made aan de beurt om een mooi evenement weg te zetten. We kunnen concluderen dat dat zeer zeker is gelukt! Wat een embiance en wat een mooie strijd kon er worden geleverd op de 3 banen. In Made was de Keep Moving Orange niet aanwezig, omdat er wat aanpassingen aan gedaan moesten worden. We konden ons dit keer meten met de rest van Europa, want de light modifieds was een gezamelijke wedstrijd EuroCup en Grand National. Hier haalden we een 8e plek totaal en eindigden op een 6e plek voor de Grand National Competitie.
Hoeven (demo)
De week na Made waren we uitgenodigd door het Smidje Team om een demo te komen rijden. Met ons reden nog 3 andere deelnemers uit de Grand National, dus hadden we een mooi test dagje. Edwin mocht vandaag op de bok. De eerste run ging hij wat (te?) voorzichtig van start, waardoor de balans niet helemaal in de machine kwam. De finale ging een stuk beter en een 2e plek achter DeJongSpecial werd gehaald. Hier een filmpje van die dag, met beelden van onze nieuwe onboard camera.
Eext
De volgende wedstrijd werd gehouden in het Drentse Eext. Voor ons dus een aardig stukje rijden, maar met de "nieuwe" motor met automaat en cruise control niet echt een hele grote opgave. Hier stonden we voor de verandering een keer voor de Duitse Sleepwagen Red Shadow. Op een voor ons listig baantje behaalden we een 5e plek. Ook hier is een filmpje van.
Putten
De wedstrijd in Putten is er één die we liever snel vergeten. De nieuwe sleepwagen stond er weer, maar de combinatie van deze wagen met de baan was ronduit drama. De eerste 40 meter was er geen grip te vinden en doordat de sleepwagen de ketting niet strak hield, werd dit effect nog eens versterkt. Wij kwamen hier niet verder dan een 1 na laatste plaats.
Lochem
In Lochem mochten we het weer proberen. Daar ging het gelukkig wel weer beter, al bracht de sleepwagen toch weer wat onrust in de run. Hier een
Zele (B) demo
15 Augustus is de vaste datum van tractorpulling in Zele, België. Dit is een National/BKTV evenement, maar de organisatie wilde wat extra sensatie voor het publiek. Men had de gehele Grand National Light Modified uitgenodigd om samen met de National deelnemers een mooie show neer te zetten. Mooi om te zien dat bijna iedereen aanwezig was om het publiek een mooie show te laten zien.
Bijna in Zele aangekomen sneuvelde helaas de waterpomp van de vrachtwagen. We konden het terrein nog wel bereiken, maar terugrijden zonder waterpomp was geen optie. Gelukkig konden we aan het einde van de dag teruggesleept worden door onze collega pullers van het Super Kasper team. Nogmaals bedankt mannen!
Ook in Zele had het voor die tijd al veel geregend en dat was het terrein aan te zien. Gelukkig was er op de hoger gelegen baan een mooie wedstrijd mogelijk. Edwin mocht het deze keer weer proberen en met 2 mooie runs pakte hij de 3e plek op slechts 20 cm van Russian Roulette! Eindelijk weer eens een beker mee naar huis. We reden die dag weer eens met een korte trekhaak, Iets wat we voor die tijd nog niet hadden gedaan. Lag het aan de haak dat we ineens dichter bij de concurrentie kwamen? Volgende week in Alphen zouden we het weten.
Alphen
De één na laatste competitie wedstrijd alweer. Het seizoen zit er bijna op. Tot nu toe hebben we een redelijk probleemloos seizoen gedraaid. Het valt alleen niet mee om bij de top te komen, laat staan te blijven. Er worden dan ook al plannen gesmeed om volgend jaar beter aan de start te komen. Maar eerst Alphen: Dit leek een baantje voor ons te zijn. Er moest op gewerkt worden, wat onze tractor wel ligt. Helaas ging bij 1 motor de ontsteking kapot, waardoor deze niet mee deed. Hierdoor kwamen we zo'n 1000 motortoeren te kort, wat bijna automatisch resulteert in een te korte afstand. Positief was wel dat, ondanks het te lage toerental, de tractor zich heel rustig gedroeg. Iets wat bijvoorbeeld de mannen van Brothers Toy niet konden zeggen... Helaas hadden zij en een aantal andere teams dusdanige schade, dat voor hen het seizoen voortijdig eindigde.
Save the best for last!
Bakel 2014. Dit was een heel aparte wedstrijd, omdat op dezelfde dag het EK zou worden verreden in Bouconville, Frankrijk. Diverse Nederlandse teams moesten in Bakel rijden, waarna ze snel naar Frankrijk moesten afreizen om daar 's avonds te strijden voor de Europese titel. Wegens het slechte weer in Bakel werd de wedstrijd bijna met een uur vertraging gestart. Wij hadden de proeftrek. Met een super mooie run voor de nieuwe Keep Moving Orange (wij kunnen het dus ook voor die wagen) die ons tot 102.30 bracht, besloot de wedstrijdleiding de sleepwagen te verzwaren. We moesten de run dus over trekken. Eén voor één zagen we de deelnemers stranden tussen de 80 en 90 meter. De nieuwe nederlands kampioen Double Screamin' had de leidende afstand van 92,66. De sleepwagen leek dus een behoorlijk stuk zwaarder te zijn gezet. Wij kwamen als één na laatste terug. Weer een super run bracht ons tot de vlag van de leider. Wat zou het scorebord zeggen? 93,38!! Yes, voorlopig de leidende afstand met nog maar 1 deelnemer te gaan. Another Russian Invader kwam niet aan onze afstand en dus pakten wij de winst! Hier de film van de runs. Dit was een super slot van een mooi pulling seizoen.
Ook wij hadden in Frankrijk mee mogen strijden om de Europese titel. We hebben besloten dit niet te doen, omdat we op het EK 200 kg minder mogen wegen dan dat we het hele seizoen mochten wegen. Dit zou nogal wat werk zijn en de balans van de machine zou helemaal weg zijn. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen.
Sponsoren bedankt!
We willen graag alle sponsoren bedanken die ons dit seizoen hebben ondersteund, in welke vorm dan ook. We gaan met een goed gevoel de winter in, waarin we de nodige veranderingen gaan doorvoeren om de stijgende lijn vast te houden.
De kop is eraf
Eindelijk was het dan zover: Het seizoen ging beginnen in Stroe.
Hier bleek een baan te liggen waar niet iedereen vrolijk van werd. Vooral bij de start was de grip ver te zoeken en daarbij stond ook de sleepwagen nog eens hoger dan de tractor. Je zou zeggen: Dat is makkelijk, dan rijdt die alvast bergaf. Niets is minder waar: Om direct bij de start al goed druk op de achterwielen te krijgen, moet de sleepwagen al vanaf de eerste meter met een bepaalde kracht aan de tractor "hangen". Dit hangen gebeurt door de ketting die bij ons in de trekhaak hangt en helemaal onder aan de sleepvoet van de sleepwagen vast zit. Als de sleepvoet dus een stuk hoger ligt dan normaal, mis je het hangende effect. Door onze redelijk flexibele motoren kunnen wij dit goed opvangen door rustig weg te rijden/rollen en zodra de sleepwagen op gelijk niveau staat kan het gas erop. Hier een filmpje van deze run Verder was het een hele mooie run die ons uiteindelijk de 6e plek bracht in een veld van 12. Met als enige schade de datalogger. Deze heeft namelijk de geest gegeven, waardoor we geen gegevens kunnen terug zien, zoals uitlaattemperaturen, brandstofdrukken enzovoort.
Na wat wikken en wegen hebben we besloten een Racepak datalogger aan te schaffen. Voordeel hiervan is, dan het behalve een datalogger ook een dashboard is, met daarop real-life de nodige informatie, zoals toerentallen, drukken enz. Via Post en Dros werd deze supersnel geleverd!
Uiteraard werd na de eerste wedstrijd ook onze achilleshiel, de crossboxen gecontroleerd. Hierin was gelukkig alles in orde dus konden we ons opmaken voor de wedstrijd in Didam op 2e pinksterdag.
Dit beloofde een warm dagje te worden, met kans op een bui. Nou, dat laatste hebben we geweten.... We zouden eigenlijk om 12:00u starten met de light modifieds, maar door problemen met de baan werd dit 13:00u. Wij moesten als 3e aanhaken en er was door de westrijdleiding besloten dat er geen finale zou komen. De sleepwagen stond aardig zwaar, maar Henk kreeg er toch goed de gang in. Na de 7e tractor stonden we op een mooie 2e plek toen helaas de hemelkraan openging. Volgens een local viel er daarna in die bui 21 mm regen. Omdat de baan niet goed was afgezeild, was deze op verschillende plekken nat geworden en is er besloten dat van een eerlijke competitie geen sprake meer kon zijn als we met de klasse zouden doorgaan. De hele klasse overrijden was geen optie wegens de tijdsdruk. Helaas een geneutraliseerde wedstrijd dus.
Thuisgekomen hebben we de tractor gelost en deze staat al weer klaar voor de volgende wedstrijd in Oudenhoorn aanstaande zaterdag.
En weer een te korte winter....
Na het seizoen hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat we zouden gaan doen om meer meters op de klei te gaan maken. Er waren een aantal opties, waar allemaal hun eigen prijskaartje aan hangt. Een ander set banden was één van die opties. Dit zou een set HP2000 pullers moeten worden. Met deze banden worden door bijna alle deelnemers meer meters gereden dan met het "oude" type.
Op de laatste wedstrijd in Bakel gaf het Zapo team (superstock) al aan dat hun banden te koop zouden komen. Dit is een set wat niet al te zwaar is, wat natuurlijk belangrijk voor ons is. De knoop werd doorgehakt en het set werd opgehaald. Op deze foto is goed het verschil tussen onze oude banden en de "nieuwe" van Zapo.
De velgen van Zapo zaten nog in de banden en wij zouden deze demonteren. Mede dankzij de hulp van Groenenberg Banden Service ging dit gesmeerd. Toen we alle velgen naast de banden hadden liggen (dus die van onszelf en die van Zapo) bleek dat er nogal wat verschil zat in de breedtes hiervan. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze velgen met zo'n 8 cm te verbreden om zo een vlakkere "footprint" te krijgen, wat weer meer meters op zou moeten leveren.
Omdat de velgen zo'n stuk breder zijn geworden, moesten er ook spacers gemaakt worden om de velgen vrij te houden van het chassis.
Onze aandrijflijn was ook toe aan groot onderhoud. Bij demontage van de voorste crossbox bleek er weer een tandwiel gesneuveld. Hier moesten dus nieuwe in, die we niet meer hadden! Daarom hebben we via Bart van Beek van het DeJongSpecial team bij Bierens een set tandwielen laten maken die 1 op 1 in onze crossbox past. Ze zien er in ieder geval gelikt uit, nu nog hopen dat het heel blijft.
Verder is er het normale onderhoudswerk geweest aan de motoren en de rest van de tractor. Ook is er, vanwege een nieuwe regel, een ander sleepoog gemaakt aan de voorkant van de tractor. Hieraan kan de tractor opgetild worden, om zo sneller weggesleept te worden. Dit moet het wedstrijdverloop versnellen. Een andere regelementswijziging is een aanpassing in totaal toegestaan gewicht. Om de deelnemende teams wat dichter bij elkaar te brengen qua uitslag, is er een soort gewichtenbonus bedacht. Deze bonus houdt voor ons in, dat we 200 kg extra mogen wegen. De nieuwe "oppikhaak" is dan ook voorzien van een behoorlijke gewichtenbak, zodat we hier het nodige extra gewicht in kwijt kunnen. We denken namelijk dat we de extra kilo's vooral aan de voorkant nodig zullen hebben.
Ondertussen zijn we ook bezig om een andere laadbak klaar te maken om op de Mercedes te zetten. Deze bak zal voorzien worden van een hydraulische laadklep, wat weer een stukje gemak met zich mee zal brengen. Ook is de bak een beetje groter, zodat we iets meer binnenruimte krijgen. De vrachtwagen is dankzij Autobedrijf van Dueren den Hollander inmiddels weer met vlag en wimpel door de APK gekomen en klaar voor de nodige veilige kilometers. Of we de eerste wedstrijd al met de nieuwe bak zullen rijden is nog maar de vraag, maar in de oude zitten we ook nog droog...
Je knippert even met je ogen en het is gebeurd
Eindelijk een update van de site. Door wat computer problemen is de vorige update helaas niet online gekomen.
Het seizoen is alweer ten einde. Voor ons is het seizoen eigenlijk heel goed verlopen. De enige echte tegenslag hadden we dus de eerste wedstrijd, waar we het nieuwe motorblok afschreven. Verder ging het hele seizoen zo goed als probleemloos. Alleen de gecombineerde Eurocup en Grand National wedstrijd in Putten was een tegenvaller. Tijdens het starten besloot een zijas van de voorste crossbox dat hij er geen zin meer in had en besloot te breken. 1 motor liep dus niet mee. Omdat we toen niet wisten waar de breuk zat, besloten we niet aan te haken. De kans bestond dat de as op een dusdanig plek was gebroken, dat onherstelbare schade aan de crossbox kon ontstaan. Dat risico wilden we niet nemen. Heel jammer, want de Eurocup punten hadden we hard nodig om nog kans te maken op een EK plaats. Via de nationale competitie zou dit niet meer meevallen, gezien de concurrentie.
Na de wedstrijd in Putten was de Eurocup wedstrijd in Herning, Denemarken aan de beurt. Henk en Jan bleven dit keer thuis, dus Dennes, Marco en Edwin gingen met z'n drieën op pad. Na een gezellige zaterdag in de auto en op de wedstrijd, was zondag de beurt aan Edwin om te rijden. Met een mooie 8e plek in een veld van totaal 20 deelnemers ging dat niet verkeerd. Hier een filmpje van de run. maandagmorgen kwamen de mannen weer veilig thuis.
Met nog 1 Eurocup wedstrijd en 2 Grand National wedstrijden te gaan, liep het seizoen al aardig op zijn eind. In Lochem haalden we een mooie 4e plek. Het lijkt alleen steeds niet te lukken om de 100 meter te halen, zodat we kans maken op een finaleplek. Steeds zitten we er kort bij, maar komen we net die 2 of 3 meter te kort. In Bouconville (F) bleven we steken op plek 10. Goed genoeg om in ieder geval wat prijzengeld mee naar huis te nemen, maar de 4e plek van eerder dit jaar in Frankrijk smaakte duidelijk beter! De laatste wedstrijd voor ons dit jaar was Bakel. Hier was door weersomstandigheden besloten om de deelnemers slechts 1 run te laten maken. In mooie stijl werd door Henk het seizoen afgesloten met een 6e plek. Hierdoor was onze 4e plek in de eindklassering veilig gesteld. In de Eurocup zijn we, mede door het niet kunnen rijden in Putten, geeindigd op een 9e plek. Hier waren we de beste met één gemiste wedstrijd.
Mooie resultaten, maar we beseffen maar al te goed dat we dit volgend jaar zomaar niet gaan evenaren met de huidige set-up. We maken simpelweg te weinig meters op de klei. Hoe we dit komende winter moeten proberen te verbeteren, gaan we de komende periode bepalen. Ideeën zijn er genoeg, maar niet elk idee is practisch of financiëel zomaar uitvoerbaar. Wordt vervolgd dus!!!
Een heftig begin
Op 20 mei mochten we naar Didam voor de eerste Grand National wedstrijd van dit seizoen. Het weer zat niet echt mee, maar met een paar regenpauzes kon toch een compleet programma afgewerkt worden.
Dit jaar is er voor de Nederlandse competitie een nieuw wedstrijd systeem ingevoerd. Het komt erop neer dat wordt gestreefd naar een finale van 4 tractoren. Tractoren die over de 110 meter komen zitten sowiezo in de finale. Tractoren die over de 100 meter komen, dingen mee naar een plek in de finale. Bijvoorbeeld 3 tractoren over de 110 meter en 2 teams over de 100 meter lijn betekent 1 finale plek voor de verst getrokken afstand in het 100-110 meter gebied. Dit houdt in dat er een goede sleepwagen afstelling noodzakelijk is om het koren van het kaf te scheiden.
Dat laatste is niet helemaal gelukt in Didam, al waren er uiteindelijk wel 4 finalisten. Rocket Science had serieuze motorschade na de eerste run en kon niet terugkomen, dus met 3 teams de finale in. Bandit had weer een super snelle run van meer dan 110 meter. Wij waren als 2e aan de beurt. Met een minder mooie run dan de eerste zette Henk de tractor op ruim 83 meter. Helaas sneuvelde aan het eind van die run de nieuwe motor. Ook veel schade voor ons dus. Woody Woodpecker bleef achter ons, dus een 2e plek was ons deel! Balen van de schade natuurlijk, maar blij met de 2e plek. Hier een filmpje van de hele Light Modified klasse.
De week na Didam hebben we gebruikt om de reserve motor op te bouwen en nog wat controles uit te voeren. De oorzaak van het kapot lopen van de nieuwe motor is nog niet bekend, maar waarschijnlijk is gebrek aan smering de oorzaak geweest.
Na slechts 5 dagen stond de volgende wedstrijd in Stroe alweer op de kalender. Deze wedstrijd zou om 15:00 uur beginnen, dus konden we 's morgens nog wat doen aan de tractor en rustig laden. Na een voorspoedige reis kwamen we rond 14:00 uur aan in het koude Stroe. Om 14:30 waren we nog steeds niet opgehaald door een sleeptractor, dus ging Dennes maar op zoek naar een gewillige tractor chauffeur. Aangekomen op de weegbrug bleek dat de wedstrijd een kwartier eerder zou beginnen. Hierdoor gingen we onvoorbereid de wedstrijd in. Geen baan condities gezien en we moesten al als 2e aanhaken.
Nog tijdens het warmdraaien werden we geroepen door de beginvlagger. Dus met draaiende motoren werden de tanks volgegooid zodat Henk aan z'n run kon beginnen. Met de run was op zich niets mis, maar de baan was op dat moment nog erg los van structuur, waardoor we veel grond voor de sleepvoet gooiden. Hierdoor kwamen we niet verder dan plek 5. Hier een filmpje van onze run
Na weer maar een weekje stond de 1e Eurocup wedstrijd van dit seizoen op de kalender. Bernay in het Franse Normandië was dit weekend "the place to be" voor pulling fans. Op vrijdagmiddag werd begonnen met de reis van ruim 500 km. In deze reis zitten ook een paar klimmetjes, dus konden we gelijk de nieuwe motor van de vrachtwagen testen. We kunnen met een gerust hart zeggen dat hij geslaagd is voor deze test. Wat een genot om mee te rijden!. Iets na middernacht kwamen we aan in Bernay, waar al aardig wat teams waren gearriveerd. Jan en Monique waren ook al aanwezig met de camper en hadden een mooi plekje gereserveerd, met uitzicht op het grote LED scherm, waar elk jaar live beelden van de baan vertoond worden. Meteen de tractor uitgeladen en na een afzakkertje zijn we gaan slapen.
De volgende dag konden we heerlijk rustig bijkletsen met collega's, want de EuroCup zou pas rond 18:30 beginnen.
Met 21 ingeschreven teams is de light modified dit jaar een enorm volle klasse. Geweldig om al die verschillende motor configuraties te zien die allemaal aan elkaar gewaagd zijn. Na een mooie kwalificatie ronde (hier een filmpje van die run) konden we ons opmaken voor een finale van 9. Henk zette met een super mooie run ruim 90 meter op het score bord. Goed voor plek 3 op dat moment. Met nog 2 deelnemers te gaan werd het dus heel spannend. Uiteindelijk zijn we op plaats 4 geëindigd, waar we super blij mee waren! We hebben dit resultaat dan ook uitbundig gevierd, zeker ook omdat er op het eerste gezicht geen schade is aan de tractor.
Op zondag ochtend zijn we naar huis gereden, waar we zonder problemen rond 17:00 uur aankwamen
Op naar Power Weekend Made, waar we op zondag in 1 wedstrijd zowel de Grand National als de EuroCup rijden.
Het seizoen staat voor de deur
Na een druk winter onderhoudsseizoen staat het buitenseizoen weer voor de deur. De tractor heeft weer de nodige nieuwe onderdelen gekregen. Hier een kleine opsomming van de werkzaamheden aan de tractor:
*De stackbox is voorzien van nieuwe lagers en tandwielen
*Het differentieel is voorzien van een nieuw set tandwielen met een andere overbrenging
*De reverser is voorzien van nieuwe lagers
*Er is een nieuw Brodix onderblok opgebouwd
*Verder is het standaard onderhoud aan de orde geweest, zoals koppelingen nazien en keuren.
Eigenlijk wilden we ook de tandwielen in de crossboxen vernieuwen, maar deze tandwielen blijken tot onze schrik niet meer leverbaar te zijn. Laten we hopen dat we ze niet nodig hebben.....! Ondertussen zoeken we wel verder naar óf een oude voorraad die nog ergens stof ligt te verzamelen, óf naar een set tandwielen die we speciaal moeten laten maken.
Van onze sponsor Groenenberg Banden Service hebben we 4 nieuwe Semi Tractie accus gekregen, zodat we met behulp van een omvormer een 230V systeem in de vrachtwagen hebben. Daarmee hebben we een beetje meer comfort gecreëerd en kunnen we makkelijker een bakje koffie zetten en blijft de koelkast lekker koud.
Op naar de eerste wedstrijd in Didam!
Missie 1 geslaagd
Zoals de titel al verraadt: De ombouw van de vrachtwagen is gelukt. De vrachtwagen is, zoals gepland, eind februari naar buiten gerold voor de eerste proefritten. Deze verliepen heel voorspoedig. De motor trekt als een lier en de automaatbak schakelt heerlijk. 230 PK lijkt misschien niet zoveel, maar we gaan straks met een totaal gewicht van amper 10 ton de weg op.
Een mooi "race gezegde" luidt: Horsepower sells cars but Torque wins races! Het is dus koppel wat je wilt hebben. Laten we zeggen dat dat koppel ook vollop aanwezig is voor ons doel.
Het is ook zeker de bedoeling om een zuinig transportmiddel te hebben. Ons budget om de competities te kunnen rijden is zeker niet overweldigend, dus slechts een klein deel van dat budget kan naar de truck. Vandaar onze "oldie": Geen belasting, oldtimer verzekering, enz. Een fatsoenlijk brandstof verbuik sluit daarbij aan natuurlijk. Hopelijk is ook dit stukje van het project geslaagd. Dit weten we na de eerste lange ritten komend seizoen.
Na de testritten is de oude laadbak terug op het chassis geplaatst en kon de truck klaargemaakt worden voor de APK. Elk jaar wordt de APK verzorgd door onze sponsor Autobedrijf van Dueren den Hollander, zo ook dit jaar. Omdat ze zelf geen vrachtwagens mogen keuren, besteden ze dit uit bij de Mercedes Benz dealer in Roosendaal. Op dinsdag is de auto gekeurd en op een hoesje van de handrembooster na, waren er geen problemen. Precies wat we gehoopt hadden! s'Avonds zijn Henk en Edwin naar Roosendaal gereden om samen met een Mercedes monteur te kijken of er wat foutcodes gewist konden worden. Deze foutcodes waren onvermijdelijk, omdat een hoop opties van de donorauto simpelweg niet op onze auto zitten, zoals ABS, luchtvering, airco, enz.
Dit ging redelijk goed en alle aanwezige foutcodes waren te verklaren en op te lossen of te verwijderen. We kregen nog de complimenten van de dealer voor de manier waarop alles ingebouwd was. Hoe mooi is dat? Met een goed gevoel konden we de truck mee naar huis nemen. Missie geslaagd.
De volgende missie is het in recordtempo klaarmaken van de tractor voor het komende seizoen. De meeste onderdelen die we hiervoor nodig hebben, zijn al in huis, maar het werk moet wel "even" gebeuren. Hopelijk komt er nog een update voor het seizoen begint. We doen ons best, maar de tractor gaat nu voor.
Met passen en meten....
Het is weer een aardig tijdje stil geweest hier. Dat betekent natuurlijk niet dat er niks is gebeurd! Nadat de vrachtwagen vervroegd uit z'n winterslaap was ontwaakt, zijn we ermee naar Iko Enertherm gereden. Hier hebben ze aardig de ruimte en we hebben een plekje gekregen om de laadbak zolang het nodig is te stallen. Heftrucks genoeg daar, dus het loshalen en optillen van de bak was zo gebeurd. De bak moest eraf om zo wat meer ruimte te krijgen om aan de motor en versnellingsbak te kunnen werken.
Thuisgekomen kon gelijk de vrachtwgen naar binnen. Een beetje steken om aan alle kanten genoeg ruimte te krijgen om te werken en de schuur stond helemaal blauw van de rook. Toen wisten we gelijk weer waarom we het deden.... De oude motor en versnellingsbak was er vlot uit en toen kon het meetwerk beginnen. Zou de nieuwe motor gaan passen? De nieuwe motor blijkt een industrie carterpan te hebben en hierdoor is er eigenlijk geen ruimte voor de vooras. Gelukkig bleek er net genoeg ruimte te zitten tussen de cabine en de vooras. De motor had niet hoger mogen zijn.
De positie van de motor- en versnellingsbaksteunen kon worden bepaald. Die laatste bleken nog niet zo makkelijk te zitten, omdat de accubak in de weg zat. Na wat aanpassingen zaten alle steunen in het chassis en kon de motor en bak tussen de chassisbalken gelegd worden. Dit was toch een spannend klusje, want dan pas wordt het duidelijk of alle steunen op de goede plek zitten.. Bijna alles kwam uit zoals gehoopt. Alleen voor het hoger plaatsen van de motor, vanwege de vooras, hadden we de linker en rechter motorsteun gewisseld. Na het plaatsen van de motor bleek hier nog een kleine aanpassing aan te moeten gebeuren. Gelukkig kon de motor hiervoor in het chassis blijven liggen.
Nu kon het echte pas en meetwerk beginnen. Alle koelwater aansluitingen waren anders dan bij de oude motor. De intercooler moest op één of andere manier tussen de chassisbalken gemonteerd worden, de aandrijfas was te lang en moest worden ingekort, enzovoort, enzovoort. Kortom, de donkere wintermaanden zijn goed besteed in onze (gelukkig) goed verwarmde schuur.
We kwamen ook nog een onverwacht stukje werk tegen. Bij controle van de achteras bleek het complete binnenwerk van het differentieel kapot te zijn. Om hiermee te blijven rijden zou onverantwoord zijn. Daarom maar op zoek naar een andere as of reparatie mogelijkheden. De achteras van onze donor auto is niet van hetzelfde type, dus die konden we niet gebruiken. Na wat zoekwerk stuitte Edwin op een leverancier van aandrijfcomponenten. De benodigde componenten waren op voorraad en voor een gunstige prijs konden we nieuwe onderdelen aanschaffen.
We zijn alles aan het afbouwen en aansluiten en hopen tegen eind Februari de vrachtwagen naar buiten te kunnen rijden. Dat zal ook moeten want het wordt hoog tijd dat de tractor naar binnen gaat voor onderhoud. We hebben ons namelijk, net als vorig jaar, ingeschreven voor zowel de Grand National competitie als voor de Eurocup. Met de eerste wedstrijd op 20 Mei, betekent dit dat we alle zeilen bij zullen moeten zetten om op tijd klaar te zijn. Gelukkig is het hobby......
In ons foto album kun je nog meer foto's vinden van de hart transplantatie.
Hij was een beetje moe
Na de laatste wedstrijd in Bakel hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te bespreken wat er aankomende winter allemaal moest gaan gebeuren. De tractor heeft het nodige onderhoud nodig, de stackbox die kapot ging in Bakel moet worden gereviseerd en de crossboxen moeten eigenlijk nieuwe tandwielen krijgen.
Werk genoeg dus zou je zeggen
Wat afgelopen seizoen helaas ook duidelijk is geworden, is dat de motor van onze vrachtwagen aan het eind van z'n latijn is. Hij rookt als een ketter en verslikt zich bijna in een viaduct, laat staan wanneer hij een echte klim voor z'n kiezen krijgt. Op zich staat dit niet raar voor een auto van 33 jaar oud, maar geld voor een andere auto is er simpelweg niet.
Daarom is het plan geopperd om een andere motor te zoeken en te monteren. Dat zoeken viel nog niet mee, zeker niet omdat we eigenlijk ook wat meer vermogen wilden. Voor een motor van 25 jaar oud met een onbekende historie wordt gerust €2500,00 gevraagd. Veel geld voor een motor waar je bij wijze van spreken eerst de muizen uit moet jagen....
Er was nog een optie: Een jongere complete, rijdende auto zoeken en de complete aandrijflijn (motor en versnellingsbak) overhangen in onze truck. Op die manier kun je in ieder geval eerst met de donorauto rijden, zodat je een beetje een idee hebt wat de toestand is. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de laatste optie. Na een tijdje zoeken vonden we in Schiedam een "schitterende" donor auto met 230PK en een Allison automaat. Deze stond al een tijdje stil, maar met een paar volle accu's was het tikken en lopen. Motor liep mooi rond en geen pluimpje te zien. De deal werd rondgemaakt en op een regenachtige woensdagmiddag werd, met dank aan Autobedrijf van Dueren den Hollander, midden in de spits aan de reis van Schiedam naar Brabant begonnen. Marco zat achter het stuur en had volop bekijks in de file!
Op de A15 maar even een kleine check gedaan naar de stroomvoorraad omdat de dynamo niet zo veel zin had om mee te werken. Alles in orde dus vol goede moed de Heinenoord tunnel in. Onderin de tunnel reed Marco zo'n 70 km/h en dacht: Eens kijken wat hij kan: De auto woog leeg zo'n 5 ton meer dan onze eigen truck geladen... Hij kwam met 85 km/h boven, dus dat zat wel goed. Wel hadden we vlak voor de Haringvlietbrug nog een remklauw die roet in het eten wilde gooien, maar met wat vakkundige klappen en een afkoelsessie werd het laatste stukje van de reis zonder oponthoud gemaakt. Eenmaal op de boerderij van Marco aangekomen (daar zou de eerste ontmanteling plaatsvinden) aan de slag gegaan om de PTO werkend te krijgen. Nu werd duidelijk waarom juist deze auto zo lang te koop heeft gestaan: Niets werkte van de opbouw. Uiteindelijk werd met wat kunst en vliegwerk de opbouw verwijderd en kwam langzaam de motor en versnellingsbak tevoorschijn.
Na nog een paar proefritjes in de polder met de lege auto kon deze naar Henk verhuizen om daar de aandrijflijn te gaan demonteren. Dankzij de talloze hydrauliek lekkages van de bovenbouw in de 10 jarige carriëre van de auto, werd dit een smerig klusje.
Uiteindelijk stond de motor inclusief de automaatbak op een bok zodat deze klaar gemaakt kon worden om in onze truck te kunnen hangen. De motor is een Euro 3 exemplaar en is computer gestuurd. Ook de versnellingsbak is computer gestuurd, dus er moest wel wat kabelwerk uitgezocht worden.
De motor en versnellingsbak hebben ondertussen gelopen en geschakeld, de dynamo is gefikst dus onze vrachtwagen kan uit de winterstalling gehaald worden om de harttransplantatie te ondergaan.
Wordt vervolgd
Een mooie seizoens afsluiter
Bakel
De wedstrijd in Bakel zou de laatste van dit seizoen worden. Heel even leek het er nog op dat we in Duitsland op het EK (een week eerder) zouden mogen aanhaken, maar dat mocht niet zo zijn.
Bakel werd het dus. In een relatief rustige periode na de wedstrijd in Bouconville hadden we volop tijd om na te denken over hoe het beter kon. Vorig jaar had Edwin al een opstelling gemaakt om onze injectie sets te testen op flow. Dit is een tijdrovend klusje, daarom was het er dit jaar nog niet van gekomen om alle sets te checken. Nu kon dat dus wel. Er bleek aardig wat verschil in de verschillende sets te zitten. Iets wat we liever niet zien. Daarom van alle sets zo goed mogelijk alles bij elkaar gezocht om een goede verdeling van de brandstof te kunnen krijgen in de motoren. Ook werd nog een langere trekhaak gemaakt om op de wat slechtere banen een wat betere balans te kunnen krijgen. Uit de runs van Stroe en Lochem is gebleken dat we het op zulke banen laten liggen.
In Bakel zouden we op zaterdag als eerste klasse aanhaken.In voorgaande jaren moesten we altijd de 2e dag rijden. De baan lag er dan vaak slechter bij, veel te hard. Met die wetenschap gingen we op zaterdag naar Bakel. De nieuwe trekhaak hadden we er alvast maar onder geschroefd. Bij aankomst bleek er een goed uitziende baan te liggen, waar volop aandacht aan was en werd besteed.
De tractor werd al op tijd opgehaald om gewogen te worden. Edwin nam hem zoals wel vaker alvast mee, zodat Henk op z'n gemak de brandvertragende kleding aan kon trekken. Bij de weegbrug aangekomen moest Edwin meegewogen worden, tot zijn grote verbazing. Hij mocht het seizoen afsluiten. Na 1 run gemaakt te hebben dit jaar kun je nou niet echt zeggen dat hij veel ervaring heeft op de bok, maar dat krijg je alleen door te rijden. Voordeel van zoiets zo laat te horen krijgen is wel dat je je niet heel lang zenuwachtig kan maken.
De tractor werd warmgedraaid en als 4e mochten we aanhaken. Ron Nuiten had met Woody Woodpecker als eerste een full pull weggezet, dus aan ons de taak om dit kunstje te herhalen en zo een finale af te dwingen. Met een mooie run slaagde Edwin daarin!
Aan het einde van de run ging er iets mis in de stackbox. Dit is de staande tandwielkast die het vermogen van het onderste set motoren naar de uitgaande as brengt. Er kwam rook van een plek waar dit niet normaal is. Edwin had dat gezien en maakte zich een beetje zorgen voor de finale run.
We stonden met 4 tractoren in de finale, dus er moest gestreden worden voor een podiumplek. Na Woody Woodpecker waren wij aan de beurt. De voorste motoren werden gestart en toen werd duidelijk wat er mis was met de stackbox. De middelste as bleek los te liggen in de behuizing. Een lager had het begeven. Jammer maar helaas, geen finale run deze keer. Erg jammer, want de motoren hadden zich goed gehouden de eerste run en er was een kansje op een podiumplek. Hier een filmpje van de hele klasse. Een beetje teleurgesteld werd de tractor teruggesleept en in de vrachtwagen geladen. Daarna hebben we nog een mooie wedstrijd gezien.
Het winter seizoen belooft weer een drukke periode te worden. Aan de tractor zullen we niet zoveel veranderen behalve dan het normale onderhoud, maar aan ons vervoermiddel des te meer! Er komt een andere motor en versnellingsbak in van een jonger model. Hiervoor is een donor vrachtwagen aangeschaft. We zullen binnenkort wat foto's op de site zetten zodat duidelijk wordt waarom dit wat tijd in beslag zal nemen..... Als er nog tijd over is, komt misschien de laadbak ook nog aan de beurt voor een opknap beurtje.
In volle vaart verder
Oudenhoorn
Na de wedstrijd in Made is er veel gebeurd. Door drukke werkzaamheden en vakantie perikelen is het er alleen tot nu niet van gekomen de website bij te werken.
De wedstrijdkalender liep dus verder. Na Made stond Oudenhoorn op de kalender. Na Made wisten we dat de nieuwe overbreng verhouding in de achteras nog niet dat gaf wat we ervan gehoopt hadden. De motoren draaiden nog niet het gewenste toerental van 7000 rpm. Daarom voor Oudenhoorn wat zaken aangepast. De sleepwagen stond daar helaas te zwaar voor ons om een full pull te rijden. Er waren meer teams die hier last van hadden, want Woody Woodpecker wist als enige de 100 meter vol te maken. Uiteindelijk was de run in Oudenhoorn goed voor een 4e plek.
Eext
De volgende wedstrijd zou Eext zijn en ook hier werd een mooie wedstrijd verreden. Een mooie 3e plek was voor ons. Eindelijk weer op het podium! Hier een filmpje van de wedstrijd: filmpje
Putten
Putten zou de volgende stop zijn voor ons. Dit was een gecombineerde wedstrijd, zowel voor het Nederlandse klassement als voor de Eurocup zouden de punten tellen. Omdat de toeren er nog steeds niet in kwamen, werd besloten een extreem hoge bandenspanning te proberen. Normaal gesproken hebben de motoren het dan wat makkelijker, zodat ze goed op toeren kunnen komen. Aan de andere kant verlies je door die hoge bandenspanning contact met de baan, waardoor je het vermogen niet om kan zetten in afstand. Het was dus een keuze uit 2 slechte, een keuze die je eigenlijk niet wilt maken..... Uiteindelijk moesten we genoegen nemen met een 5e plek in het nederlandse veld en een 11e plek in het europese veld.
Intussen waren we druk op zoek naar een ander tandwielset voor in de achteras, om zo tot betere prestaties te komen. Edwin was nog op vakantie en heeft vanuit Kroatie een nieuw set geregeld in Amerika. Dit zou helaas te laat arriveren om voor de volgende wedstrijd op de kalender gemonteerd te krijgen
Cadzand
Cadzand was namelijk de volgende wedstrijd, precies 1 week na Putten. Bij de controle van de vrachtwagen op zaterdagmorgen kwamen we erachter dat we een voorband hadden met een bult erop! Gelukkig konden we snel terecht bij onze sponsor Groenenberg Banden Service die de vrachtwagen in record tempo heeft voorzien van 2 nieuwe voorbanden. Alsnog bedankt hiervoor! Door die snelle actie konden we toch nog op tijd naar Cadzand afreizen. Er werd daar een mooie wedstrijd gereden. Op het oog reed Henk een mooie full pull, maar iedereen was verbaasd toen de lasermeting een afstand van 99,62 aangaf. Net te weinig dus. Kijk maar op dit filmpje om te zien hoe close dit was. Uiteindelijk was de run van Henk goed voor weer eens een vierde plek. We lijken te grossieren in 4e plekken....
Herning
Een week later stond de Eurocup wedstrijd in Herning, Denemarken op de kalender. Henk kon deze keer niet mee vanwege drukke werkzaamheden thuis en bij Rademakers. Daarom werd besloten dat Edwin zou rijden en dat Dennes en Marco de vrachtwagen naar Herning (en ook weer naar huis) zouden rijden. Edwin was koud terug uit Kroatië en kon op vrijdag alweer met z'n gezin richting Denemarken. Legoland was de planning voor zaterdag, maar dat is er uiteindelijk niet meer van gekomen. Wel is er een mooie run door hem weggezet op zondag. Een achtste plek in een sterk Europees veld. Tevredenheid alom, zeker als je bedenkt dat het nieuwe tandwielset er nog steeds niet inzat (bedankt UPS!).
Lochem
Over de volgende wedstrijd, Lochem, kunnen we kort zijn: Een slechte baan waar totaal geen grip in te vinden was. Dit hadden we al gezien in de klasse die voor ons reed, de Pro Stocks. Daardoor moest de bemanning van de sleepwagen een ongebruikelijke afstelling kiezen, die voor ons slecht uitpakte. Als onze tractor niet in balans komt, gaat hij rare sprongen maken. Oordeel zelf maar op dit filmpje. Uiteindelijk weer een vierde plek voor ons. Qua punten staan we nu op een 4e plek met nog 1 Grand National wedstrijd te gaan in Bakel.
Bouconville
Eindelijk was het tandwielset binnen en in de 2 weken voor Bouconville hadden we alle tijd om dit erin te zeten. Ook werd er nog wat extra aandacht besteed aan de voorste crossbox. Gelukkig geen schade dit keer. Op zaterdag morgen zijn Henk, Dennes en Edwin vertrokken richting het warme Franse platteland. Na de nodige file's kwamen we rond half 4 aan in het rennerskwartier. Daar een mooi plekje gezocht en meteen de tractor gelost. Het Franse publiek is altijd erg enthousiast om de machines te zien. Ook zeker die van ons, met z'n Franse naam. We hadden nog ruim de tijd (dachten we), want onze klasse zou pas om 20:30 beginnen. We hadden de BBQ meegenomen en hebben heerlijk rooksignalen zitten maken. Toen we nog maar net aan het uitbuiken waren, kwam de organisatie ons al halen om te wegen. 2 uur voor de wedstrijd zou beginnen! Dan maar over de weegbrug, waar nog enige discussie ontstond doordat de weegbrug 30 kg meer aangaf dan waar ook in Europa. Wij hebben dat gewicht wel over en kunnen dat makkelijk van de tractor halen om precies 2500 kg te wegen. Er zijn echter teams die exact op de limiet zitten en geen verplaatsbaar of afneembaar gewicht hebben.. Daarom werd er na 4 tractoren toch maar besloten om iedereen 30 kg "kado" te geven, zodat iedereen met hetzelfde gewicht de wedstrijd in kon.
Eenmaal opgesteld in het Parc Fermé kregen we te horen dat de start van de Light Modifieds pas om 21.30 u zou zijn. Nog "heel" even wachten dus.... Toen uiteindelijk de klasse van start ging, bleek de baan zo slecht te zijn, dat de eerste 6 tractoren, waaronder wij, een belabberde run maakten. De wedstrijd werd stilgelegd en na hevige discussies tussen teams, de wedstrijdleiding en de Franse organisatie werd besloten de baan rigoreus aan te pakken. Met een eneorme freesmachine werd de baan omgewoeld. Daarna werd er zo'n 10.000 liter water over de baan gesproeid, waarna de frees alles netjes ging mengen. UIteindelijk lag er om middernacht een baan die er een stuk beter uitzag dan voor de onderbreking.
De klasse zou helemaal over gereden worden. Rocket Science had tijdens z'n eerste run (op de slechte baan) helaas schade opgelopen en kon niet meer aanhaken. Hij kreeg de kans om de gereden afstand te laten staan en zo toch nog mee te dingen in de wedstrijd die komen ging. Een vreemde regel vinden wij, omdat de baancondities totaal anders geworden waren dan voor de onderbreking. Maar goed, regels zijn regels. Wij zouden als 3e tractor starten. De Jong Special had de proeftrek, maar door motorische problemen kwam hij niet ver. Green Monster, die de laatste Eurocup wedstrijd net achter ons eindigde, koos ervoor om de sleepwagen in het midden van de baan te zetten. Zij strandden op 69.26m. Wij hadden van te voren al gezien dat aan de linkerkant van de baan de beste kansen op een fatsoenlijke afstand lagen. Dennes wees daarom de sleepwagen helemaal naar de linkerkant en Henk kon aan z'n run beginnen. In een fraaie balans werd 97.55m weggezet. Een daverende ovatie van het Franse publiek was z'n beloning. Hier hadden ze zoveel uren op gewacht. Breed lachend en de tractor schouderklopjes gevend werd Henk naar het Parc Fermé gesleept. We mochten immers nog een keer proberen om de Full Pull te halen, omdat we meer dan 90 meter hadden gereden. Je hoeft dit pas aan het eind van de klasse te bepalen. Het werd uiteindelijk een finale van 5, met onze run als "best of the rest". Gezien het niveau van de finalisten besloten we de 1e run te laten staan. Als je besluit de run over te doen, vervalt op dat moment je 1e run. Mocht er daarna iets misgaan, dan heb je pech. Uiteindelijk een 7e plek, met Rocket Science net voor ons, waren we dik tevreden. Zondag morgen zijn we rond half 11 weer richting huis gereden. De data van de run in Bouconville is intussen geanalyseerd en de nieuwe verhouding in de achteras lijkt z'n vruchten af te werpen.
Mooi Made
Na de teleurstelling in Bernay hebben we de machine direct na thuiskomst helemaal gedemonteerd. Niet alleen de 2 crossboxen moesten aangepakt worden, maar er moest ook een ander tandwielset in de achteras worden gemonteerd.
We wilden immers meer motortoeren hebben in de run. Hin stond echter te zwaervoor is een ander kroon en pignonwiel aangeschaft en deze zouden we in deze periode sowieso wisselen.
De schade aan de crossboxen was serieus: 2 gebroken hoofdassen, allebei op exact dezelfde plek. Deze assen hadden slechts 3 runs gemaakt. Er was dus duidelijk iets niet in orde.
Deze assen waren gemaakt uit één massief stuk gelegeerd staal. Normaal gesproken is Billet, zoals ze deze manier van fabriceren noemen, het sterkste wat er is, maar in dit geval ging dat niet op.... De kern van het materiaal bleek minder sterk te zijn dan verwacht. Omdat we in het verleden ook al vaak last hadden van brekende crossbox assen en dit model duidelijk ook niet het gewenste resultaat had opgeleverd, moesten we wat anders verzinnen. Normaal gesproken is dit winterwerk, maar met slechts een krappe 2 weken voor de wedstrijd in Made werd dit (alweer) een race tegen de klok.
Op woensdagavond hebben we het ontwerp gemaakt en op donderdagavond zijn we begonnen met het fabriceren ervan. Op zaterdag volgde het spannende klusje van het opkrimpen van de naven en de tandwielen. Dit keer is er namelijk niet gekozen voor een billet versie, maar een gedeelde as. De naven waar de vliegwielen op gemonteerd zijn, monteren wij met een extreme krimppassing op de hoofdas gekrompen. Om de naven om de as te krijgen, moeten ze tot een temperatuur van 550ºC worden verwarmd. Nadat dit was gelukt, konden we beginnen met het maken van nieuw model couplers. Dit zijn de onderdelen die de verbinding maken tussen de motoren en de hoofdassen. Het draaiwerk hiervan was de avond ervoor al gedaan door Marius Aarts van MFA Aarts Metaalbewerking, maar er moesten nog 24 spiebaantjes, zgn. splines, worden gestoken in elke coupler. We doen dit tegenwoordig zelf op een aangepaste schaafbank. Op zondag werden nog wat uurtjes gemaakt en de 2e week was alweer begonnen.
Op maandag werd de eerste hoofdas voorzien van de juiste splines, zodanig dat de nieuwe coupler hier mooi over ging. Op dinsdag konden we beginnen met het in elkaar zetten van de eerste crossbox. De achteras stond ondertussen al in elkaar. Wat voelt het lekker om weer op te kunnen gaan bouwen! Op dinsdag kreeg as nr. 2 z'n splines en was het maakwerk gereed. Nu alleen nog "even" alles in elkaar zetten.
Op zaterdagmiddag liep de tractor weer en konden we op ons gemak alles laden. We zouden zondagochtend naar Made rijden, ook al zou er op zaterdag meer dan voldoende ambiance zijn.
Op zondag stond als eerste klasse de EuroCup Light Modified gepland. Onder perfecte weersomstandigheden (eindelijk in Made!) werd de klasse op spectaculaire wijze verreden. Lang niet iedere deelnemer kwam ongeschonden uit de strijd, met als mega klapper Rocket Science, die na een onstuimige run bovenop de sleepwagen terecht kwam. hier een filmpje van die run. Gelukkig kon Jack Stijnen ongedeerd van zijn machine stappen.
Over onze run waren we heel tevreden, klik hier voor een filmpje van de run. Het leek op één of andere manier niet hard te gaan, maar uiteindelijk was het toch goed voor een 6e plek in het Europese geweld en een 3e plek voor het Grand National klassement. Tevredenheid alom bij ons dus! En wat ook niet geheel onbelangrijk is: De tractor lijkt nog heel en staat eigenlijk al weer klaar voor de wedstrijd in Oudenhoorn, aanstaande zaterdag. CU there!.
Hoeveel pech kun je hebben?
Vol goede moed vertrokkken we zaterdagochtend naar Bernay, Frankrijk. De vrachtwagen was mooi op tijd klaar dus zonder stress gingen we zitten voor een reis van 500 km. Marius Aarts van MFA Aarts metaalbewerking reed ook mee met ons. Jan was al vooruit gereden met de camper en zou ons opwachten in Bernay. Na een voorspoedige reis met een uurtje file kwamen we rond 17:00 u aan in Bernay. Jan had z'n camper al weggezet en had de koffie klaarstaan. De tractor werd gelost om het massaal toegestroomde publiek in de pauze de kans te geven ook onze machine te bewonderen. Dat de tractor ook plaats moest maken in de vrachtwagen voor 3 slaapplaatsen is bijzaak....
Rond de klok van 19:00u ging het wedstrijd programma van de zaterdag verder. Er werd begonnen met de in Frankrijk zeer populaire two wheel drive klasse. Daarna was de eerste Euro Cup klasse van dit weekend aan de beurt: De Super Stocks. Deze wedstrijd verliep ziet zoals gepland. 's middags was de franse sleepwagen al kapot gegaan en moest de back-up sleepwagen ingezet worden. Op EuroCup wedstrijden is de organisatie verplicht om een sleepwagen achter de hand te hebben voor het geval de eerste sleepwagen stuk gaat.
In de finale van de SuperStocks ging echter ook de back-up sleepwagen kapot. Na de SuperStocks moest alleen ook nog de 4,5 ton EuroCup rijden! Door de organisatie werd aan het publiek medegedeeld dat de wedstrijd gestaakt moest worden. We hebben nog nooit zoveel boze fransen bij elkaar gezien.....
Na nog wat nagepraat te hebben met collega pullers is iedereen redelijk op tijd gaan slapen. De volgende morgen fris weer op en na een stevig ontbijt konden we ons klaar gaan maken voor onze wedstrijd. De Light Modifieds moesten deze dag als eerste aantreden. Maar liefst 15 EuroCup deelnemers waren aanwezig, dus het beloofde een mooie strijd te gaan worden.
In het parc fermé werden de motoren warm gedraaid. Met de wetenschap van de vorige wedstrijd dat de motoren te koud de 1e run ingingen, probeerden we nu wel volop temperatuur in de motoren te krijgen. Dit lukte redelijk, al kost het wel de nodige brandstof... De Asterix stond als 4e op de startlijst. We werden dus al redelijk vlot geroepen door de beginvlagger.
De voorste motoren werden gestart en direct daarna wilden we het achterste set bijstarten. Dit ging helaas niet goed. Er bleek geen verbinding meer te zijn tussen de bovenste crossbox en de motor die in de lengterichting bovenop ligt. Weg waren onze kansen in dit deelnemersveld. Op slechts 3 motoren reed Henk toch voor de sleepwagen, om in ieder geval aan te haken en een poging te wagen. Op die manier maak je nog een beetje kans op wat punten en prijzengeld, zodat we niet helemaal voor niets naar Bernay zouden zijn afgereisd. De ketting werd strak gezet en Henk kreeg de groene vlag. Hij gaf gas, maar er gebeurde uiteraard weinig. Met de helft van het vermogen lukt het simpelweg niet om de wielen aan het spinnen te krijgen. Henk deed nog 1 poging en de wielen begonnen zowaar even te spinnen. Helaas brak bij deze alles of niets poging ook iets in de crossbox van het voorste set. Over en uit voor ons dus. De mooie wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Double Screamin', wij waren helaas hekkensluiter.
We kunnen nu wel concluderen dat de aanpassingen in de crossbox niet het gewenste effect hebben opgeleverd. We wilden graag een betrouwbaardere aandrijflijn, maar dat is duidelijk niet gelukt. Back to the drawingboard dus. Aankomende week gaan we kijken wat we kunnen doen om het dit keer wel betrouwbaar te krijgen. Wordt vervolgd
En dat is 2...
De weken na Stroe hebben we de tractor helemaal gecontroleerd, omdat het toch een erg onstuimige run was geweest. Tijdens de controle kwamen eigenlijk geen bijzonderheden naar boven. Alles is lekker op z'n plek geschud zullen we maar zeggen... Verder hebben we nog wat aanpassingen gedaan aan het brandstofsysteem en zijn de achterbanden c.q. velgen weer wat dichter gemaakt. Deze lekten nog behoorlijk, maar nu lijkt het erop dat we dit probleem getackeld hebben. Ook is er door Schreuders Metaal een mooi dashboard gemaakt en is de uitlijning van de vrachtwagen gecontroleerd door Groenenberg Bandenservice.
Afgelopen maandag 2e pinksterdag werd er in Emmeloord op de draf en renbaan de 2e wedstrijd in het Grand National kampioenschap gehouden. Ook wij waren van de partij.
In totaal stonden er 6 deelnemers aan de start, de rest van de ingeschreven tractoren stond thuis vanwege schade of vanwege het feit dat ze nog niet klaar zijn.
Het was een mooie, zonnige dag en de baan lag er netjes bij. Een beetje los was hij wel, maar je kon er duidelijk vermogen op kwijt. Dat bleek ook wel tijdens de light modified klasse...
Green Spirit 7 had de proeftrek, maar had geen overtuigende run. Daarna waren wij aan de beurt. De voorste motoren werden gestart en Henk reed de tractor voor de sleepwagen. Toen er werd aangehaakt door de sleepwagen bemanning werd het achterste set motoren
bijgestart. Dit deden we omdat we nog niet zeker zijn of de inhoud van de brandstoftank voldoende is. Op deze manier wordt er tijdens het voorrijden niet onnodig veel brandstof verbruikt. Nadeel is wel dat het achterste set wat minder op bedrijfstemperatuur komt en dus kouder de run ingaat.
Dit kost eigenlijk vermogen, omdat de motorolie dan nog heel dik is.
De ketting werd strakgezet door Henk en daar was de groene vlag. Henk ging voorzichtig weg, maar merkte al snel dat het gas open kon. De tractor ging er goed inhangen zoals we dat noemen. Met een schitterende, kaarsrechte run reed Henk een Full Pull. Hier een filmpje van de 1e run.Dat was een pak van ons hart na het gestuiter in Stroe. Wel bleek dat de motoren het erg zwaar hadden gehad. Henk maakte gekscherend de opmerking dat de toerenteller kapot was, omdat hij niet hoger was gekomen dan 5000 rpm. De motoren zijn zo opgebouwd dat ze hun maximaal koppel leveren bij 6500 rpm en hun piekvermogen bij 7500 rpm. Dus met maar 5000 rpm komen we simpelweg PK's te kort die wel aanwezig zouden kunnen zijn.
Nadat iedereen had gereden bleken we met alle 6 de deelnemers in de finale te zitten. Mooi voor het publiek, die zien de tractoren allemaal 2 x! Alleen Rocket Science kwam niet terug voor de finale omdat ze de techniek nog niet helemaal vertrouwen en met de Eurocup wedstrijd in Bernay aankomend weekend in het vooruitzicht namen ze geen enkel risico. Hun kwalificatierun was wel een hele mooie!
Wij mochten als eerste aanhaken in de finale, omdat Green Spirit zijn eerste run had overgedaan en zich met een Full Pull had geplaatst voor de finale. Nu werden wel allebei de sets motoren tegelijk opgestart en kon Henk zich gaan klaarmaken voor de run. Ook nu bleek de baan zwaar te trekken en kwamen de motoren niet goed op toeren. Hier een filmpje van de 2e run. Rond de 75 meter was het gedaan en konden we gaan kijken wat de concurrentie ging doen.
Na ons was Never Satisfied aan de beurt. Met een mooie run ging deze machine zo'n 10 meter over onze afstand heen. Eurol Bandit ging daarna op zijn beurt weer 10 meter over de afstand van Never Satisfied heen, 95 meter. De run van Ron Nuiten met de Woody Woodpecker sloeg echt alles. Hij klopte Eurol Bandit met zo'n 1,5 meter! Als laatste mocht Green Spirit 7 aantreden. Je kon merken dat de tractor het niet naar z'n zin had. De motor stortte in en rond de 50 meter was het gedaan. Dit alles betekende dat wij weer een 4e plek hadden weten te behalen, onze 2e op rij. Daar zijn we dik tevreden mee. En wat nog belangrijker was: Alles was heel gebleven.
Wel is duidelijk dat we onze huidige wielsnelheid niet aan kunnen op een zwaar trekkende baan. We zullen daarom binnenkort een andere overbrenging in de achteras stoppen, zodat de motoren wat beter tot hun recht zullen komen.
Met een tevreden gevoel reden we op tijd weer naar huis, zodat iedereen nog wat aan z'n avond had. De vrouwen en kinderen zullen ons aankomend weekend ook al moeten missen, dus een avondje op tijd thuis is wel eens lekker. Helaas liep het anders...
Na een heel voorspoedig reis van 2 uur en een kwartier namen we afslag Fijnaart. Onderaan de afrit hoorden we iets aan de vrachtwagen en meteen daarna viel de dynamo en de stuurbekrachtiging uit. De waterpomp van de trouwe Mercedes bleek gesneuveld te zijn. Met de rit naar Bernay aankomende zaterdag was dit eigenlijk een
geluk bij een ongeluk. Stel dat de pomp het 1 uurtje langer had volgehouden, dan zouden we zaterdagmiddag ergens in het buitenland staan met een kapotte truck. Maar "gelukkig" gebeurde het dus nu. We stonden dus op 1 km van huis stil met de truck. Snel naar huis gebeld en even later hing de vrachtwagen achter de fiat, op weg naar
de thuisbasis. Eenmaal daar aangekomen hebben we snel de tractor gelost en zijn we begonnen met het demonteren van de waterpomp. Laten we zeggen dat hij goed kapot was...
Donderdag en vrijdag gaan we alles gereed maken voor onze trip naar Bernay, waar we zondag onze eerste Euro Cup wedstrijd van dit seizoen zullen rijden.
1e missie is gelukt, al was het op het nippertje....
De laatste weken voor de 1e wedstrijd in Stroe moesten we alle zeilen bijzetten. De bestelde motoronderdelen lieten wat lang op zich wachten door onze vrienden van de douane. Bedankt jongens! Uiteindelijk stond de tractor op de donderdagavond voor Stroe gereed om proef te draaien. Alles werd klaargezet en rond half 8 kwamen de eerste klappen uit de motoren. Na een kleine brandstoflekkage te hebben verholpen liepen de voorste 3 motoren als vergif! Wat een sound! Het achterste set motoren werd ook bijgestart en ook dat set liep meteen goed.
Helaas was er nog iets niet in orde. Er kwamen stukjes aluminium uit de voorste bellhousing. Wat kon dit zijn? Snel de tractor naar binnen om te gaan kijken wat er aan de hand was.
Er moest iets gebeurd zijn met de hoofdas van de crossbox. Hieraan hangt het vliegwiel en dat was eigenlijk het enige onderdeel waar de stukjes aluminium vandaan konden komen. Wat we aantroffen in deze crossbox was ronduit ontmoedigend:
3 kapotte tandwielen en dat terwijl er alleen
nog maar proefgedraaid was. Hoe had dit kunnen gebeuren en wat eigenlijk nog belangrijker is, hoe kan dit worden voorkomen?
Ondertussen werd met man en macht de complete voorkant van de tractor ontmanteld. We hadden nog zo'n 36 uur voordat we zouden vertrekken richting Stroe..... Binnen 1,5 uur stonden er 4 motoren aan de kant, was de koppeling gedemonteerd en lag de crossbox op de werkbank, maar toen....?
De schade werd geanaliseerd en het werd duidelijk dat 1 tandwiel als eerste de geest had gegeven door een oudere breuk, die al in het tandwiel heeft moeten zitten. Reserve onderdelen hadden we liggen, maar het is best veel werk om alle assen te vervangen en af te stellen.
Gelukkig had Edwin een vrije dag op vrijdag en Marco had ook wel tijd, dus werd besloten er voor te gaan. We gingen proberen Stroe te halen.
Precies 24 uur later stond de tractor weer klaar om proef te draaien! Wat was er een hoop werk verzet in een korte tijd. Voldaan ging iedereen op vrijdag naar huis om op zaterdagochtend terug te zijn om de tractor nog even te kunnen laten draaien.
Om 10 uur liep de tractor weer. Even de koppeling testen door achteruit te rijden. Dat ging goed. Vooruit ingeschakeld en stukje rijden. Bij het afremmen vielen de motoren stil, op een vreemde manier.... wat nu weer!?
De koppeling leek vast te zitten. Dat kon er ook nog wel bij!
Weer maar naar binnen met de tractor. Bovenste motor gedemonteerd en tussenas weggehaald, zodat de bellhousing kan worden gedemonteerd. Dit lukte in eerste instantie niet. Later bleek dat in de nieuwe hoofdas van de crossbox een uitsparing te krap was gemaakt.
De punt van de prise as raakte de hoofdas en had zich door wrijving aan deze as vastgelast! Dit kon gelukkig redelijk simpel worden opgelost en om 13:00 stond de tractor weer klaar. Snel gegeten en geladen en om 13:30 vertrokken we naar Stroe. De camper van Jan kon helaas niet mee vanwege ruimtegebrek op het terrein van Stoe.
Dit is wel een beetje krom, als je kijkt met wat voor combinaties sommige teams het terrein op komen (schitterend overigens!), terwijl wij maar een kleine bakwagen hebben. Met de camper erbij nemen we nog minder plek in....
We waren dus maar met 3 man, Henk, Dennes en Edwin
Eenmaal aangekomen snel de tractor uitgeladen en de laatste voorbereidingen getroffen.
We werden al redelijk snel opgehaald om naar de weegbrug gebracht te worden. Daar kregen we al snel door dat de kwaliteit van de baan erg te wensen overliet. In Parc Fermé nog een keer warm gedraaid en we konden aan de bak.
Over de run van Henk kunnen we kort zijn: Zo'n run hopen we nooit meer te maken! De start leek aardig, maar rond de 60 meter brak de tractor ineens uit de baan.
Henk werd van links naar rechts geslingerd in de rolkooi, maar probeerde nog wel de laatste meters eruit te sleuren.
Hier een filmpje van de run. Mede doordat ook andere teams steekjes lieten vallen was deze run toch nog goed voor een 4e plek.
Op het eerste gezicht lijkt alles nog heel. Wel zijn in ieder geval bij 2 motoren de ontstekingen verdraaid. Dit komt de output van deze 2 motoren zeker niet ten goede, wat het springen kan verklaren.
We gaan de machine controleren en op sommige puntjes wat aanpassen voordat we de volgende wedstrijd hebben op 2e pinksterdag in Emmeloord.
Het gaat erom spannen....
Het is alweer half maart en de tractor staat nog niet klaar voor de strijd.... Sterker nog, er staat alleen een kaal frame in de werkplaats. Her en der liggen alle onderdelen die over krap 2 maanden weer een volwaardige Light Modified Pulling Tractor moeten vormen.
Light Modified hoor ik u denken? Asterix reed toch de 2,5 ton?? Deze naamswijziging is een klein deel van de grote verandering die de NTTO, onze overkoepelende organisatie heeft doorgevoerd voor de komende tijd. Deze veranderingen houden kort gezegd in:
De gewicht aanduidingen van alle klasses komen te vervallen. Vanaf nu zijn er voor de "grote" vrije klasse tractoren de volgende klassen waarin ze uit kunnen komen:
Light modifieds (voorheen 2,5 ton), Modifieds (voorheen 3,5 ton), Heavy Modifieds en (voorheen 4,5 ton) en de unlimiteds. Deze laatste is een compleet nieuwe klasse waarin de machines maximaal 4 ton mogen wegen.
Ook de competitie zelf is veranderd. Voortaan spreken we niet meer van A en B divisie, maar van Grand National en National evenementen.
Wij gaan in 2012 deelnemen in de Grand National competitie en ook in de EuroCup. Dit betekent dat we 12 mei onze eerste wedstrijd hebben in Stroe. Voor het zover is moet er dus nog veel werk verzet worden.
Hoewel we alle benodigde onderdelen tijdig hadden besteld, werden sommige delen pas laat geleverd. Zo ook de gerepareerde motorblokken. Deze motorblokken lagen al geruime tijd bij het revisie bedrijf, maar zijn vorige week pas geariveerd bij ons. Toen bleek dat helaas ook de nokkenasgallerij krom was. Dit zijn 5 lagers welke exact in lijn moeten liggen om de nokkenas goed te kunnen ondersteunen. Dit komt waarschijnlijk door het lassen aan het motorblok, hoewel we alles zo goed mogelijk hadden opgespannen voor het lassen. De kromme krukas en de gebroken nokkenas die we in 2010 uit de motoren raapten waren misschien al wel een voorbode....
De 2 motoren zijn nog wel te redden, maar ook hier zullen wat extra uurtjes ingestoken moeten worden door onszelf.
We weten gelukkig uit ervaring dat het uiteindelijke opbouwen van de tractor heel snel kan gaan. In een week kan er veel gebeuren.
Naast het motorische vlak zijn de werkzaamheden aan de aandrijflijn ook goed op dreef. De hoofdassen van de crossboxen zijn afgelopen week afgeleverd met de splines erop. De spiebanen voor de tandwielen en de naven zitten er in inmiddels ook in, dus er kan geassembleerd worden. Er zijn door ons zelf nieuwe krukas flenzen gemaakt met inwendige splines. Samen gaat dit hopelijk voor een betrouwbare aandrijflijn zorgen.
Onze oude banden zijn even op een zijspoor gezet. We gaan het nieuwe seizoen in met ons reserve set. Dit set is een beetje lichter dan ons oude, maar de voornaamste reden is, dat deze banden op een iets andere manier gesneden zijn. We gaan kijken wat dit ons brengt. De banden komen op aangepaste velgen. Onze velgen zijn oorspronkelijk bedoeld voor montage op een ander type eindaandrijving. De steek van de boutgaten is anders dan die van onze nieuwe eindvertragingen. We hebben de velgen nu zo vermaakt, dat we met een adapter de velgen op de eindvertragingen kunnen monteren, zonder dat dit extra gewicht met zich mee brengt. Dat laatste is voor ons van groot belang, omdat dit gewicht anders aan de achterkant van de tractor zou komen, terwijl we het aan de voorkant waarschijnlijk hard nodig hebben om de machine in balans te krijgen.
De laatste weken zullen we dus nog flink aan de bak moeten, maar dat is gelijk ook weer de charme van onze hobby....
Een korte update uit de werkplaats
Ondertussen loopt het seizoen 2011 te einde. We hebben deze zomer niet helemaal stilgezeten. Wel is er door de teamleden lekker vakantie gevierd. De werkzaamheden aan de tractor
gaan gestaag verder. Er zijn alweer de nodige nieuwe onderdelen onderweg vanuit de States om de motoren op te kunnen bouwen. Alle motoren zijn voorzien van grotere gaten om de olie makkelijker terug te
kunnen laten stromen naar het carter.
Er is ook een nieuw ontwerp gemaakt voor de hoofdas van de crossboxen. Deze assen zorgen weleens voor problemen. Als deze assen breken, kost het enorm veel tijd om ze te vervangen. Dit moest
verbeterd worden, zeker gezien de puntentelling van dit jaar. Een wedstrijd missen betekent onherroepelijk kansloos in het punten klassement. Het breken van de assen kunnen we wellicht nooit
helemaal voorkomen, dus het vervangen van deze assen moest daarom makkelijker. We hopen dat met het nieuwe ontwerp voor elkaar te hebben. Het fabriceren van deze assen doen we in eigen huis. Binnenkort wellicht wat foto's hiervan.
De verbouwing van de achteras is ook in volle gang. Er is een remschijfdrager gemaakt en deze is op het MAN lagerhuis gekrompen. Daarna is deze vakkundig vastgelast door Corné van Schreuders Metaal. Als alles straks blijkt te passen, zullen er nog 2 exemplaren bijgemaakt worden.
De MAN planetairen passen niet op de asspindels van de ZF planetairen, die aan het frame gelast zitten. Om hier toch een goede, degelijke verbinding te krijgen zonder het frame onnodig te hoeven beschadigen door erin te gaan slijpen, hebben we de hulp ingeroepen van Jan Bom van BMK Service (Bom Mobiele Kotter Service). Jan heeft een mobiel kotterapparaat. Hiermee maakt Jan normaal gesproken op locatie gaten op maat. Bijvoorbeeld uitgeslagen gaten van een grondverzetmachine of een reachtruck. Maar ook in de machine(nieuw)bouw komen zulke werkzaamheden voor. BMK Service neemt het woord "mobiel" wel heel letterlijk, want op locatie heeft Jan werkelijk alles bij de hand. Eigen stroom, lucht, gas en zuurstof, lasapparatuur, enz.
Bij ons kon Jan gelukkig lekker binnen staan en dus droog werken. Omdat het uitwendig afdraaien van een asstomp niet echt standaard is, hebben Edwin en Jan even bekeken hoe ze dit aan gingen pakken. Na de eerste probeersels
hebben ze wat aanpassingen aan de ophanging van de kotteras gedaan. Daarna ging het afdraaien heel goed en nauwkeurig. Er was aan het eind van de avond een mooie, ronde asstomp over, waar een mooie krimppassing over kan.
De andere kant wordt binnenkort afgedraaid. Daarna hebben we Jan nog een keer nodig, want de machine van Jan kan nog een kunstje:
Als er een uitgeslagen gat naar de originele maat teruggebracht moet worden, kan dat gat eerst worden opgelast. Dit gebuert door dezelfde kottermachine. Aan de holle as zit dan een lastoorts die een roterende beweging maakt. Door de voeding van de kottermachine wordt er in een soort schroefdraadvorm een doorlopende lasrups in het gat gelegd. Op die manier wordt er materiaal opgebouwd, wat daarna netjes op de juiste maat kan worden uitgekotterd. Wij willen de roterende lasfunctie gebruiken om de MAN spindel aan de binnenkant, dus in het asgat, aan de "oude" ZF spindel te lassen. De achterkant van de spindel zal aan de buitenkant aan de oude asstomp worden gelast. Op die manier zit de nieuwe spindel op 2 plekken rondom vastgelast. Volgens ons moet dat wel voldoende zijn om de zaak heel te houden.
De vrachtwagen krijgt ondertussen ook een opknap beurt. De cabine is ontdaan van alle roest en heeft een frisse rode kleur gekregen. De zwarte delen van de cabine zullen binnenkort voorzien worden van een
vers laagje verf, waarna de voorkant van de truck klaar is. Of we dit jaar nog aan de bak zullen beginnen valt nog te bezien. De tractor heeft nu natuurlijk voorrang.
In het fotoalbum is een map geplaatst met foto's van al deze werkzaamheden. Kijk in "gallery" of klik hier.
Hoe verder na seizoen 2010?
De tractor komt dit jaar helaas niet op de baan. Vorig seizoen hebben we na de wedstrijd in Silly de handdoek in de ring moeten gooien voor dat jaar. Dat ging met pijn in ons hart, maar 3 nieuwe motoren in korte tijd compleet aan barrels rijden, blijft niet mooi staan.
Een opsomming van de schade:
Montfoort: Bij motor 1: krukas beschadigd en drijfstangen blauw. Deze motor had ook een gebroken as tussen motor en crossbox. Dit leek ons toen een logische verklaring voor de schade. Immers een motor die tijdens de run onbelast volgas loopt, heeft het minder naar z’n zin.
Hoeven: Bij motor 2 , de allernieuwste en ook heetste motor, kwam bij het uitspinnen van de 3,5T finale een drijfstang naar buiten. Tja, pech, kan gebeuren. Hier was al wel te zien dat er oliegebrek was geweest, maar omdat de carterpan kapotgeslagen was, konden we niet meer controleren of er genoeg olie in had gezeten. We gingen ervan uit dat de motor in 2 runs veel olie had verbruikt of dat er teveel methanol bij de olie hade gezeten. Hierdoor verliest de olie zijn smerende eigenschappen met alle gevolgen van dien.
Silly: Nadat een oude, stalen motor was opgebouwd, konden we weer vol goede moed verder met onze srijd om het kampioenschap. In de competitie stonden we immers 2e in de 2,5 ton en 1e in de 3,5 ton. Helaas sloeg in Silly het noodlot weer toe. Weer een drijfstang naar buiten. Omdat we toen de oorzaak nog niet exact wisten, hebben we besloten de strijd te staken.
Ondertussen hebben we de oorzaak van het kapotdraaien gevonden. Het blijkt dat de nieuwe aluminium motoren een extra oliekanaal hebben. Door dit kanaal gaat extra veel olie richting de koppen.
Deze olie moet terugstromen richting het carter. Omdat de nieuwe motoren ook nog eens minder en kleinere terugstroom openingen hebben, werd er dus meer olie weggepompt uit het carter dan in de korte tijd terug kon komen. Met als gevolg wegvallende oliedruk onder volle belasting. Dat drijfstangen en hun lagers dit niet leuk vinden, hadden we ondertussen ondervonden.
Ondertussen zijn bij Henk alle achterstallige werkzaamheden gedaan. Bij Edwin is de operatie geslaagd en hij hoopt in juni weer de eerste uurtjes achter de draaibank te kunnen staan, al zal het volledige herstel nog wel wat langer gaan duren.
Om de motoren betrouwbaarder te krijgen gaan we de volgende aanpassingen doen: De terugstroom openingen worden groter gefreesd en er komen extra restricties in de oliekanalen, zodat de oliestroom richting de cilinderkoppen beperkt blijft. Daarnaast komen er grotere carterpannen onder de motoren, met zo’n 3 liter meer inhoud. Vooral die laatste wijziging heeft nogal wat voeten in aarde: Omdat wij met 6 motoren rijden, zal dit een gewichtstoename geven van zo’n 30 kg. Ook krijgen 2 motoren een upgrade in de vorm van een strokerkrukas en beter cilinderkoppen. Dit zal nog zo’n 10 kg extra in de schaal brengen.
Deze kilo’s moeten ergens vandaan komen. Eigenlijk is de achteras de enige goede plek. Hier is ook nog wel wat gewicht te halen. Wij reden tot op heden altijd met ZF eindvertragingen. Hier hadden we in 2005 al aluminium behuizingen voor gemaakt om met 5 motoren in de 2,5T te kunnen rijden. De deksels, waar de satelietwielen in draaien, waren echter nog van staal.
Door deze deksels van aluminium te maken of te kopen, zouden we zo’n 20 kg kunnen winnen. Te weinig dus! Maar wat dan? Geld voor nieuwe, lichte Probell bellhousings is er niet. Dus een andere manier zoeken om de kilo’s te besparen.
Edwin heeft intensief contact gehad met Jack Stijnen over de MAN planetairen, waar menig team tegenwoordig mee rijdt. Hierbij ging het vooral om gewichten en tekeningen. Na wat rekenen en tekeningen aanpassen kwamen we tot de conclusie dat dit dé manier zou zijn om de kilo’s te winnen.
Probleem is wel dat deze planetairen niet op onze asstompen zulen passen. Maar om de asstompen degelijk aan de achterasbehuizing te kunnen lassen, moet er ook aan de binnenkant gelast worden. Dit is bij onze as niet meer mogelijk, omdat er olieschotten in de behuizing zitten. Toch hebben we besloten de MAN planetairen te gaan gebruiken. Hoe we dit gaan doen, lees je binnenkort op deze site.
Eindelijk online
Eindelijk een website in de lucht van het Asterix team. Het heeft wel even geduurd, maar we hopen dat je toch met plezier de site gaat verkennen.