
Check out our sponsors!
Hoezo techniek?
De allereerste versie van onze tractor was een tractor van 2,4 ton. Hierop lagen 2 standaard chevrolet 350 motoren. Deze versie was zo degelijk (lees: zwaar) gebouwd, dat dit gewicht maar net werd gehaald. Tijdens een wedstrijd in Engeland bleek de tractor zelfs te zwaar. Om toch te mogen rijden, werd de stalen koppeling afscherming verwijderd en een lichtere schervendeken gemonteerd.
In de winter van 2008-2009 werd de xxste versie van de tractor gebouwd. Hierop zouden 6 V8en moeten komen in de 2,5 ton. De 100 kg verschil met vroeger zit hem trouwens in de introductie van de rolkooi. Hierdoor "kregen" de teams 100 kg kado.
6 motoren dus.... Alleen de 6 motoren zou niet zo'n probleem zijn. 1 originele motor weegt compleet zo'n 185 kg. Dit vermenigvuldigd met 6 geeft zo'n 1100 kg op de weegschaal. Maar met de motoren alleen ben je er niet. Om 6 motoren al hun vermogen op 1 uitgaande as te kunnen laten leveren, moet er gebruik worden gemaakt van tandwielkasten. Wij hebben gekozen voor een combinatie van zogenaamde crossboxen en een stack-box.
Maar al die overbrengingewn brengen natuurlijk ook de nodige kilo's in de schaal. Daarom is in 2007 begonnen met de aanschaf van aluminium onderblokken. Deze onderblokken zijn qua opbouw nagenoeg gelijk aan de standaard chevy 350 motoren, waar we tot dan toe mee reden. Deze aluminium motoren leggen zo'n 25 kg minder in de schaal. Dit vermenigvuldigd met 6 geeft toch 150 kg winst.
Door die gewichtsbesparing en een superlicht frame met dito achteras konden we de 2500 kg grens halen.
Het frame
Het frame is opgebouwd uit 13CrMo44 buis. Er is voor dit materiaal gekozen vanwege zijn mechanische eigenschappen. Dit materiaal is moeilijker te vervormen dan bijvoorbeeld staal 52. Daardoor zal het frame bij een eventueel harde landing beter zijn vorm behouden. Het frame is getekend door Edwin en door Corné Schreuders van Schreuders Metaal vakkundig gelast.
De achteras is een zelfbouw exemplaar, gemaakt van 3 en 5 mm plaatstaal. Aan deze achteras zitten een set Midwest velgen met 8 ply 24 kams Firestone Puller banden.
De aandrijflijn
Het vermogen van de motoren wordt opgevangen door 2 identieke, zelfgemaakte crossboxen. Dit zijn haakse overbrengingen met aan 3 zijden een motor en aan de vierde (uitgaande) zijde een vliegwiel. De motoren zelf hebben dus geen vliegwiel. Aan dit vliegwiel zit een 3 en/of 4 plaats crower koppeling. Met het aantal koppelingsplaten kunnen wij een beetje "spelen". Mochten we om wat voor reden dan ook problemen krijgen met het gewicht, dan kunnen wij van een 4 plaats koppeling een 3 plaats maken.
Nadeel hiervan is, dat er meer koppeling onderhoud nodig is. Hier zitten wij in principe niet op te wachten, omdat de rest van de aandrijflijn en natuurlijk de motoren al de nodige aandacht vraagt.
Vanaf de onderste koppeling gaat een aandrijfas naar de onderste as van de, hoe kan het ook anders, zelfgemaakte stackbox. De tandwielen in deze stackbox brengen het vermogen naar de bovenste as. Deze bovenste as is ook gelijk de uitgaande as van de bovenste koppeling.
Op dit punt is de het vermogen van alle 6 de motoren dus samengekomen. Een "stukje" aandrijfas brengt het vermogen naar een reverser. Uiteraard is ook deze reverser zelf ontworpen en gebouwd. Het voordeel van deze reverser is, dat er tijdens de run geen draaiende delen inzitten, behalve de doorgaande as. Deze reverser zit direct op de aluminium carrier gemonteerd. Op die manier besparen we een stukje lagering, wat dus weer gewicht bespaart. In deze carrier draait een zelf ontworpen differentieel met Rockwell en Daf componenten. Vanuit het differentieel gaat de kracht links en rechts naar 2 ZF planetairen. Deze planetairen zullen in 2011 vervangen worden door MAN planetairen. Dit vanwege het gewicht.
Motoren
Onze motoren zijn van het merk World Products. Hierin passen de standaard chevrolet krukas en nokkenas. Wij zijn echter aan het overstappen op zogenaamde stroker krukassen met bijbehorende drijfstangen en zuigers. Hierdoor neemt het slagvolume van 1 motor toe tot 417 cui, dat is 6,8 liter per motor.
De motoren krijgen Methanol als brandstof. Methanol heeft de eigenschap dat het bij de overgang van vloeistof naar damp veel warmte onttrekt aan zijn omgeveing. Deze eigenschap zorgt ervoor dat wij zonder koelvloeistof in de motoren kunnen rijden. De Methanol wordt in de motoren geïnjecteerd door Enderle injecties.